2,2K
Jak wykonać przepis na – Babka makowa z białek
Bardzo szybki i łatwy przepis na babkę, która może zagościć do niedzielnej kawy, lub na wielkanocnym stole. Babka makowa z białek to jeden z prostszych przepisów, do przygotowania zaledwie w kilka chwil. To ciasto przygotujesz w zaledwie 10 min. i siup do piekarnika. Taki białkowiec, czy piegusek to świetny sposób na wykorzystanie białek. Ja ze swojej strony polecam ten ekspresowy wypiek, nam bardzo babka makowa z białek przypadła do gustu. Zauważyłam, że im jestem starsza tym bardziej lubię wypieki z makiem, czy Wy też tak macie?
Potrzebne składniki
Blaszka 12×30 cm
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szkl. suchego maku
- ½ szkl. wiórek kokosowych
- ¾ szkl. cukru
- 125 g masła lub margaryny
- 1 szkl. białek - 7-8 szt. w zależności od wielkości jajek
- 1 szczypta soli
- parę kropli aromatu migdałowego
Sposób wykonania
- Masło roztop w małym rondelku i pozostaw do wystygnięcia.Do miski wsyp wszystkie suche składniki.Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia, wsyp suchy mak i wiórki kokosowe, cukier.Całość dokładnie wymieszaj i wlej roztopione letnie masło, oraz parę kropli olejku migdałowego.W osobnej misce ubij mikserem na najwyższych obrotach białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka wmieszaj delikatnie do wymieszanych pozostałych składników.Powstałe ciasto wylej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C.Piecz przez ok. 40 – 45 min. do tzw. suchego patyczka, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.Gotową babeczkę wyjmij na blat i pozostaw do wystygnięcia.Przygotuj ulubioną polewę lub posyp cukrem pudrem.Smacznego!!!
- Keksówkę możesz użyć nawet ciut mniejszą, wtedy babeczka będzie wyższa.
- 1 szkl. = 250 ml.
- Gotową babeczkę możesz posypać cukrem pudrem lub przygotować ulubiony lukier wedle gustu i smaku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babka makowa z białek wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Na pewno jest pyszna. Wygląda rewelacyjnie.
Dziękuje, to taki szybki i mało wymagający wypiek 🙂
Chyba juz kiedyś ja jadłam. Żeby się przekonać będę musiała ją zrobic
Tak, to bardzo stary przepis 🙂
Patrząc na te zdjęcia zachciało mi się takiej babki. Niestety mnie mam wszystkich składników. Zamówiłam je ze sklepu online. NA szczęście są supermarkety z szybkim dowozem, więc nie będę musiała długo czekać a moją babkę.
Babeczka jest bardzo szybka do przygotowania, a składników również nie ma wiele. Przy większych zakupach rozumiem dowóz do domu, ale przy takiej babce to wystarczy wyskoczyć do osiedlowego 🙂
Kiedyś piekłem takie ciasto, które nazywało się „Makowa panienka”. W nim również wykorzystywało się właśnie tego typu biszkopty. Z wielką chęcią wypróbuję ten przepis. Zaskoczę rodzinę w niedzielę i upiekę tę babkę do kawy :).
Makowa panienka jest pyszna. To taka szybka i bardzo łatwa babeczka, na pewno nie sprawi Ci kłopotu, a rodzinka będzie zadowolona 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Czy te babeczkę mogę upiec w szklanej keksowce
Myślę, że tak nie mam szklanych keksówek, ale nie powinno być żadnego problemu, posmarować keksówkę masłem i wysypać bułką tartą, lub kaszą manną i powinno być oki.
Ooo piegusek🙂
Tak to ciasto nazywały dzieciaki jak były jeszcze maluchami.
Zawsze było pieczone przy okazji smażenia faworków bo trzeba było zagospodarować białka.
Super lekkie ciasto i bardzo smaczne!
Też lubię mak🙂nawet chlebek posypany makiem lepiej smakuje.
Pozdrawiam cieplutko!
Tak piegusek to smaki dzieciństwa, szybkie i nieskomplikowane ciacho, zawsze się udaje 🙂 Ja też często posypuje chlebek makiem, sezamem, czy czarnuszką. Pozdrawiam Kochana 🙂
Bardzo lubię takie babki. Same pyszności tutaj
Dziękuje ślicznie za komentarz, zapraszam częściej 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ochoczo zjadłabym taką babkę. 🙂 Chyba jeszcze nigdy nie robiłam makowej.
Moniko to są smaki mojego dzieciństwa, babka stara jak świat 🙂