Babka makowa z białek

Słodko Słodka
14 komentarzy
Bardzo szybki i łatwy przepis na babkę, która może zagościć do niedzielnej kawy, lub na wielkanocnym stole. Babka makowa z białek to jeden z prostszych przepisów, do przygotowania zaledwie w kilka chwil. To ciasto przygotujesz w zaledwie 10 min. i siup do piekarnika. Taki białkowiec, czy piegusek to świetny sposób na wykorzystanie białek. Ja ze swojej strony polecam ten ekspresowy wypiek, nam bardzo babka makowa z białek przypadła do gustu. Zauważyłam, że im jestem starsza tym bardziej lubię wypieki z makiem, czy Wy też tak macie?
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 40 mins
Czas całkowity 50 mins
Ilość porcji 12 kawałków
Jak wykonać przepis na – Babka makowa z białek

Potrzebne składniki
  

Blaszka 12×30 cm

  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szkl. suchego maku
  • ½ szkl. wiórek kokosowych
  • ¾ szkl. cukru
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szkl. białek - 7-8 szt. w zależności od wielkości jajek
  • 1 szczypta soli
  • parę kropli aromatu migdałowego

Sposób wykonania

  • Masło roztop w małym rondelku i pozostaw do wystygnięcia.
    Do miski wsyp wszystkie suche składniki.
    Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia, wsyp suchy mak i wiórki kokosowe, cukier.
    Całość dokładnie wymieszaj i wlej roztopione letnie masło, oraz parę kropli olejku migdałowego.
    W osobnej misce ubij mikserem na najwyższych obrotach białka ze szczyptą soli na sztywno.
    Ubite białka wmieszaj delikatnie do wymieszanych pozostałych składników.
    Powstałe ciasto wylej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C.
    Piecz przez ok. 40 – 45 min. do tzw. suchego patyczka, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Gotową babeczkę wyjmij na blat i pozostaw do wystygnięcia.
    Przygotuj ulubioną polewę lub posyp cukrem pudrem.
    Smacznego!!!
  • Keksówkę możesz użyć nawet ciut mniejszą, wtedy babeczka będzie wyższa.
  • 1 szkl. = 250 ml.
  • Gotową babeczkę możesz posypać cukrem pudrem lub przygotować ulubiony lukier wedle gustu i smaku.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babka makowa z białek wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Na pewno jest pyszna. Wygląda rewelacyjnie.

Basia

Chyba juz kiedyś ja jadłam. Żeby się przekonać będę musiała ją zrobic

Katarzyna12

Patrząc na te zdjęcia zachciało mi się takiej babki. Niestety mnie mam wszystkich składników. Zamówiłam je ze sklepu online. NA szczęście są supermarkety z szybkim dowozem, więc nie będę musiała długo czekać a moją babkę.

GrzegorzS

Kiedyś piekłem takie ciasto, które nazywało się „Makowa panienka”. W nim również wykorzystywało się właśnie tego typu biszkopty. Z wielką chęcią wypróbuję ten przepis. Zaskoczę rodzinę w niedzielę i upiekę tę babkę do kawy :).

Maminek kulinarny

Ooo piegusek🙂
Tak to ciasto nazywały dzieciaki jak były jeszcze maluchami.
Zawsze było pieczone przy okazji smażenia faworków bo trzeba było zagospodarować białka.
Super lekkie ciasto i bardzo smaczne!
Też lubię mak🙂nawet chlebek posypany makiem lepiej smakuje.
Pozdrawiam cieplutko!

Judyta

Bardzo lubię takie babki. Same pyszności tutaj

Monika

Ochoczo zjadłabym taką babkę. 🙂 Chyba jeszcze nigdy nie robiłam makowej.