658
Babeczka efektowna z wyglądu i łatwa do zrobienia.
Składniki:
Keksówka 12×30 cm
2 szkl.mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
34 szkl.cukru
250 g masła lub margaryny
5 jajek L
szczypta soli
0,5 szkl.oleju
3 łyżki suchego maku
2 łyżki kakao
1 kisiel wiśniowy
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło lub margarynę (u mnie Kasia) ucieramy na puch z cukrem,dodajemy cały czas miksując po jednym żółtku następnie na przemian wlewamy olej i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,aż do wykończenia.
Ciasto dzielimy na 4 równe części,
do pierwszej dodajemy mak,do drugiej kakao,do trzeciej kisiel a czwartą część pozostawiamy taką jaka jest.
Każdą część dokładnie mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kolejno ciasta zaczynamy od białego bez dodatków,rozsmarowujemy równo na dnie,na ciasto jasne wykładamy warstwę z kakao,dalej z kisielem i na końcu warstwa z makiem,następnie bierzemy ostry nóż i przecinamy ciasto po środku wzdłuż formy,(mój nóż niestety nie był zbyt ostry stąd marny tulipan w środku wyszedł),ciasto pieczemy ok.godz.w 180 C.
Upieczone ciasto po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.