Prosta i szybka babka twarogowa, która nie może się nie udać, przygotujesz ją w zaledwie 10 min. Babkę możesz przygotować z żurawiną lub rodzynkami, a jeśli nie lubisz tego typu dodatków, śmiało pomiń. O smaku cytrynowym jest równie smaczna. Idealna do przygotowania w tygodniu lub do weekendowej, porannej kawki. Chłopaki u mnie bardzo zachwalali, szczególnie najmłodszy w rodzinie a jak on już coś chwali to musi być bardzo dobre. Do przygotowania tej babeczki użyłam mąki prosto z młyna – Młyny Szczepanki. Polecam serdecznie, babka warta uwagi, szczególnie gdy nam się coś słodkiego i nie mamy zbyt wiele czasu.
Składniki:
Keksówka12x30 cm
- 70 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 180 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 150 g mąki tortowej typ 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
Dodatkowo:
- babka z żurawiną – 3 łyżki żurawiny lub można zastąpić rodzynkami
- babka cytrynowa – skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżki soku z cytryny do ciasta
Polewa cytrynowa:
- 1/3 szkl. cukru pudru
- 2 – 2,5 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Do miękkiego masła wsypać cukry i szczyptę soli, ubić krótko na puszystą masę – kilka min. Jeśli chcesz przygotować babkę cytrynową bez dodatków, musisz do cukrów zetrzeć na tarce skórkę z jednej wyparzonej cytryny, dokładnie wymieszać i dodać całość do masła.
- Do ubitego masła z cukrami wrzucić rozdrobniony widelcem twaróg, miksując dodać po jednym jajku. Do ciasta cytrynowego dodać sok z cytryny.
- Do ciasta przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Wersja z dodatkami, rodzynki, żurawinę zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 min. następnie odlać z wody, wysypać na ręcznik papierowy i obsuszyć, obtoczyć w łyżce mąki i dodać do ciasta. Całość dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 40 – 60 min. piec do suchego patyczka. Piekłam 45 min.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika na blat i pozostawić do wystygnięcia. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier cytrynowy.
Bardzo fajny pomysł na dodanie do babki żurawiny.Z rodzynkami przepis jest popularny, ale w tej wersji babki jeszcze nie próbowałam 🙂
My bardziej lubimy żurawinę jak rodzynki 🙂 Babeczka jest szybka, prosta i smaczna.
A żurawina ma być świeża czy suszaona?
Ja użyłam suszoną, taką mam najczęściej pod ręką 😉
Pysznie 🙂 lubię żurawinę w ciastach, dodaje fajnego kwaskowego smaku 🙂
My też właśnie bardziej lubimy żurawinę jak rodzynki w ciastach 🙂
Babka idealna do kawki 🙂
To taka babeczka na raz, szybko znika 😉
tAKIE BABKI SĄ NAJLEPSZE
To prawda, prosta i smaczna 🙂
babki z żurawią chyba jeszcze nie jadłam, na pewno jest bardzo pyszna 😉
U nas rodzynki nie bardzo się sprawdzają, chłopaki nie lubią a z żurawiną super 🙂
Upiekłam tylko 30 minut i była gotowa. Suchy patyczek ale trochę ciemna. Później środkiem opadła. Nie ma zakalca. W smaku jest ok. Wygląda tak sobie.
Zależy też od piekarnika, być może za krótko ją trzymałaś w piekarniku, i zależy jakiego twarogu użyłaś. Jeśli jest zbyt gruby trzeba go potraktować blenderem. Pozdrawiam
Nigdy nie piekłam babki twarogowej, a jak widać – to był błąd! No przepysznie wygląda 🙂
Bardzo smaczna babeczka, polecam nadrobić zaległości 🙂
Akurat szukam fajnego przepisu z żurawiną i chyba właśnie trafiłam na idealny 🙂
Polecam, bardzo smaczna babeczka 🙂
Wygląda pysznie 🙂 Chociaż ja bym zrobiłam w wersji bez żurawiny, bo nie przepadam 🙂
Można dodać ulubione dodatki pod siebie 🙂
Ależ ona musi pachnieć 🙂
Pachnie, pachnie 🙂
Wygląda bardzo apetycznie! Świetne ciacho do niedzielnej kawki! 🙂
Smaczna i szybko znika 😉
Bardzo apetyczna babeczka! Pycha 🙂
Dziękuje 🙂
Uwielbiam takie babki i żurawinę 🙂
Smaczne są, dawno takiej dobrej nie jadłam 🙂
A można dodać suszone daktyle ?bo akurat mam dużo w domku
Pewnie, co masz pod ręką, wedle gustu i smaku 🙂
fajna ta babeczka
Bardzo smaczna 🙂 i oczywiście szybko znika 🙂