Prosta i szybka Babeczka,a jaka smaczna…

Składniki:

5 jaj
1 szkl.cukru
1 szkl.mąki tortowej
1 szkl.mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
34 szkl.oleju
2 łyżki kakao
aromat rumowy

Przygotowanie:

Białka ubić gdy piana zrobi się sztywna,dodawać partiami cukier,,następnie na 2 razy dodać żółtka,cały czas miksując,wlać cały olej i miksować do połączenia się wszystkich składników.Do całości dodać aromat,i przesiać przez sitko mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,przemieszać łyżką,następnie mikserem na najwyższych obrotach.
Do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy o średnicy 23 cm,wlać połowę ciasta,do drugiej połowy dodać 2 łyżki kakao i łyżkę oleju,wymieszać łyżką.Ciasto z kako wylać na ciasto jasne.
Piec 45 min.w temp.175 stopni.
Babkę po upieczeniu zostawić w piekarniku na 2-3 min.przy zamkniętych drzwiczkach,następnie uchylić,wyjąć ciasto z piekarnika po 5 min.z formy również po 5 min.

Zrobić ulubioną polewę i gotowe:-)



Przepis od Kulinarna Wiola.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments