5,K
Jak wykonać przepis na – Beza pavlova z kremem truskawkowym
Bardzo długo bałam się tego wypieku, a teraz przy okazji Walentynek chciałam zrobić przyjemność mężowi, dlatego powstała beza pavlova z kremem truskawkowym. Nie jestem specjalistką od suszenia bezy, raczej nie polubiłyśmy się z bezą na początku mojej przygody kulinarnej, aż do teraz. W końcu mi wyszła taka jak powinna wyjść i serio nie mogłam się napatrzeć, że to moja beza. Jaka byłam dumna z siebie jak ją dekorowałam. Tym razem zjadłam ze smakiem, aż szkoda mi było jej kroić tak pięknie się prezentowała. Beza z zewnątrz była chrupiąca, a w środku wyszła wspaniała pianka, całość dopełniłam kremem truskawkowym i oczywiście świeżymi truskawkami. Co mogę Wam napisać to, że nie jest to moja ostatnia beza, z czego bardzo się cieszę.
Potrzebne składniki
- 6 białek
- 300 g cukru drobnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu spirytusowego
Krem
- 330 ml śmietany kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie masy śmietanowej Dr. Oetker o smaku truskawkowym
Dekoracja
- 250 g świeżych truskawek
Sposób wykonania
- Piekarnik rozgrzej do 120 °C, bez termoobiegu. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, na papierze odrysuj okrąg u mnie Ø 24 cm.Do misy miksera wlej białka i wsyp szczyptę soli, zacznij ubijać, piana nie musi być sztywna, po ok. 3 minutach ubijania zacznij dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas dokładnie i długo ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru, po każdej dodanej porcji. Powinna wyjść sztywna i błyszcząca piana. Na koniec dodaj mąkę i ocet, ubijaj jeszcze 1 min.Powstałą pianę wyłóż delikatnie na odrysowany okrąg, boki unieś łyżka do góry, ja to akurat zrobiłam pod skosem, ale możesz na prosto lub jak tylko uważasz.Tak przygotowaną bezę wstaw do piekarnika i piecz przez 30 min. w temp. 120 °C. Następnie zmniejsz temperaturę na 100 °C i susz bezę przez 3 godz.
- Wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki. Ja swoją bezę robiłam wieczorem, tak więc po 3 godz. wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki na 15 min. następnie je zamknęłam i tak zostawiłam bezę na cała noc w piekarniku.Tuż przed podaniem przygotuj krem. Śmietankę i serek wrzuć na 20 min. do zamrażalnika, następnie ubij razem na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania wsyp masę śmietanową o smaku truskawkowym, lub zrobioną domową frużelinę truskawkową. Całość dokładnie ubij jeszcze przez chwilę i krem gotowy.
- Krem wrzuć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, wyciśnij na wierzch bezy, a na krem ułóż przekrojone na pół truskawki.
- Ilość porcji zależy od szerokości krojonych kawałków, w każdym bądź razie u nas znikła bardzo szybko.
- Beze suszyłam bez termoobiegu.
- Żółtka możesz wykorzystać do drobiowych kotlecików szu szu, lub zamrozić z opisaną datą.
- Cukier drobny możesz również zamienić na cukier puder.
- Ocet możesz zamienić na 1 łyżkę soku z cytryny.
- Jeśli nie lubisz tego typu dodatków do kremów ja masa śmietanowa Dr. Oetker, zawsze możesz przygotować sama frużelinę truskawkową, a przepis znajdziesz tu => (klik).
- Bezę możesz upiec 2 dni wcześniej i trzymać ją w suchym i chłodnym miejscu, bez przykrycia.
- Beza na drugi dzień wyjęta z lodówki była równie smaczna co pierwszego dnia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Beza pavlova z kremem truskawkowym wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Strach ma wielkie oczy a tak jak Cię przekonywałem to nie jest trudne. Beza musi mieć czas by odpowiednio wyschnąć i niskie temperatury. Brawo udała się jak widać doskonale. Sam bym skosztował. Ja zazwyczaj robię dwa blaty i przekładam kremem u Ciebie fajny pomysł z gniazdkiem – super
A pewnie, że nie jest trudne, Ty już mnie do tylu rzeczy przekonałeś, ale zawsze z pozytywnym skutkiem 🙂 Ciesze się, że jeszcze raz podeszłam do tej bezy, teraz już się polubiłyśmy 🙂 Do dwóch blatów się przymierzam, spokojnie też trzasnę, z Twoimi cennymi radami będzie dobrze 🙂 Dziękuje
Nie przepadam za bezą. Ale ta Twoja wyglada piękne
Powiem Ci, że ja też nie jestem bezowa, ale ta beza poezja, przepyszna wyszła 🙂
Podziwiam Twoje umiejętności! Dla mnie to już wyższa szkoła jazdy 😉
Moniś to moja trzecia beza w końcu idealna 🙂 W gruncie rzeczy beza nie jest trudna.
Wygląda obłędnie. Mój chłopak jest fanem bezy ;P, ja niestety nie jadam kremów .
Zrobiłam specjalnie dla męża, ja też nie jestem fanką bezy, ale ta była pyszna 🙂
Ależ ona pysznie wygląda. Mniam, mniam.
Dziękuje, starałam się 🙂
Asia jaka piękna Ci wyszła 🙂
Dzięki, dla męża robiłam 🙂
Uwielbiam twoją skromność i to, że nie wstydzisz się, że czegoś nie wiesz. Pavlowa wyszła przecudowna! Aż sama się skuszę na jej zrobienie
Bo ja jestem skromna dziewczyna 🙂 Kasiu wstyd to kraść i z konia spaść 😉 Czego tu się wstydzić, nie jestem z zawodu cukiernikiem tylko ogrodnikiem, także kto pyta nie błądzi. Beza super wyszła, pierwsza taka idealna i moja 🙂
O mniam 🙂
Aż mi ślinka cieknie, lubię bezę 🙂
Twoja prezentuje się pięknie 🙂
Ja właśnie nie jestem bezowa, ale ta beza wyszła przepyszna, zjadłam ze smakiem 🙂
Uroczo wygląda ta Twoja beza.
Pyszotka 🙂
Dziękuje, starałam się dla moich chłopaków 🙂
Mniam!!! Moje ulubione ciacho!!! <3
Ja akurat bezowa nie jestem, ale ta beza wyszła przepyszna 🙂
Przepiękna beza, nigdy nie robiłam Pavlowej
Ja miałam akurat złe doświadczenia z bezą, ale za 3 razem wyszła idealnie, oczywiście nie obeszło się bez telefonu do przyjaciela 🙂
Idealna 🙂
Dzięki serdeczne 🙂
Witam czy można suszyć 2 bezy jednocześnie???
Aniu, nie testowałam jeszcze wiem, że dziewczyny suszą dwie z termoobiegiem, ale ja się boje jednak i jeszcze nigdy nie próbowałam.
Dziękuję za odpowiedź zrobię każda osobno
Przymierzałam się na urodziny męża, żeby zrobić właśnie 3 spody, ale koniec końców upiekłam tort, bo się bałam, że spitolę sprawę 😉
Jejku. Dziekuje za przypomnienie o bezie. Uwielbiam bezę pavlovą aczkolwiek mam świadomość, ze nawet mały kawałek takiej bezy to chyba milion kalorii 🙂 Nie pamiętam już kiedy piekłam beze, ale na pewno było to w zeszłym roku. Powoli już dojrzewają w moim własnym ogródku truskawki, tak wieć pewnie trzeba będzie przyrzadzić na dniach. Postaram sie upiec beze w tym tygodniu na weekend, szczególnie, ze w ostatnim czasie mam zapał do pieczenia ciast.
Od czasu do czas u można zgrzeszyć 😉 A taka beza ze świeżymi swoimi truskawkami to dopiero pyszota.U mnie w domu chłopaki uwielbiają, szczególnie ten najstarszy w rodzinie, czyli mąż. Ja mam zawsze zapał do pieczenia ciast ha ha na moją zgubę 🙂 Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentarz i ocenę 🙂
Dla mnie za słodkie
Każdy ma inne smaki, my od czasu do czasu lubimy, szczególnie na specjalne okazje.
Uwielbiam beze Pawłowiczki, twoje ciach wyglada apetycznie
Dzięki serdeczne, czasem mi coś wyjdzie 😉
Dziękuję bardzo za przepis . Beza wygląda pięknie. Pozdrawiam serdecznie.
Nie ma za co, jeśli przepis się przydał, a beza wyszła pyszna to bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Twoja pavlova wygląda przepięknie! Gratuluję udanego wypieku, naprawdę widać, że włożyłaś w nią dużo serca.
Dziękuje serdecznie za miły komentarz 🙂 Pozdrawiam
Wygląda pięknie nigdy takiej nie jadłam Będzie trzeba spróbować ją zrobić
Polecam Milenko, taka beza jest przepyszna, nie robię jej często, ale od czasu do czasu można zgrzeszyć 🙂 Pozdrawiam
Nie jestem fanką bez. Ta wygląda pięknie
Ja również nie jestem fanką bezy, u mnie w domu to chłopaki uwielbiają, często nie robię, ale jak już zrobię to zawsze kawałek zjem ze smakiem 🙂
Wygląda pięknie. Nigdy nie próbowałam takiej bezy
Takiej jeszcze nie robiłam. Wygląda pięknie i pysznie
Dziękuje serdecznie za komentarz i oczywiście polecam 🙂 Pozdrawiam
Nigdy nie robiłam bezy. Muszę wypróbować ten przepis.b
Polecam serdecznie, bardzo smaczna beza wychodzi z tego przepisu, nie jestem wielką fanką bezy, ale ta smakuje mi wyjątkowo 🙂