Beza pavlova z kremem truskawkowym

Słodko Słodka
47 komentarzy
Bardzo długo bałam się tego wypieku, a teraz przy okazji Walentynek chciałam zrobić przyjemność mężowi, dlatego powstała beza pavlova z kremem truskawkowym. Nie jestem specjalistką od suszenia bezy, raczej nie polubiłyśmy się z bezą na początku mojej przygody kulinarnej, aż do teraz. W końcu mi wyszła taka jak powinna wyjść i serio nie mogłam się napatrzeć, że to moja beza. Jaka byłam dumna z siebie jak ją dekorowałam. Tym razem zjadłam ze smakiem, aż szkoda mi było jej kroić tak pięknie się prezentowała. Beza z zewnątrz była chrupiąca, a w środku wyszła wspaniała pianka, całość dopełniłam kremem truskawkowym i oczywiście świeżymi truskawkami. Co mogę Wam napisać to, że nie jest to moja ostatnia beza, z czego bardzo się cieszę.
Przygotowanie 30 minuty
Gotowanie 3 godziny 30 minuty
Czas całkowity 4 godziny
Ilość porcji 12 kawałków
Jak wykonać przepis na – Beza pavlova z kremem truskawkowym

Potrzebne składniki
  

  • 6 białek
  • 300 g cukru drobnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu spirytusowego

Krem

  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie masy śmietanowej Dr. Oetker o smaku truskawkowym

Dekoracja

  • 250 g świeżych truskawek

Sposób wykonania

  • Piekarnik rozgrzej do 120 °C, bez termoobiegu.
    Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, na papierze odrysuj okrąg u mnie Ø 24 cm.
    Do misy miksera wlej białka i wsyp szczyptę soli, zacznij ubijać, piana nie musi być sztywna, po ok. 3 minutach ubijania zacznij dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas dokładnie i długo ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru, po każdej dodanej porcji. Powinna wyjść sztywna i błyszcząca piana.
    Na koniec dodaj mąkę i ocet, ubijaj jeszcze 1 min.
    Powstałą pianę wyłóż delikatnie na odrysowany okrąg, boki unieś łyżka do góry, ja to akurat zrobiłam pod skosem, ale możesz na prosto lub jak tylko uważasz.
    Tak przygotowaną bezę wstaw do piekarnika i piecz przez 30 min. w temp. 120 °C. Następnie zmniejsz temperaturę na 100 °C i susz bezę przez 3 godz.
  • Wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki. Ja swoją bezę robiłam wieczorem, tak więc po 3 godz. wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki na 15 min. następnie je zamknęłam i tak zostawiłam bezę na cała noc w piekarniku.
    Tuż przed podaniem przygotuj krem. Śmietankę i serek wrzuć na 20 min. do zamrażalnika, następnie ubij razem na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania wsyp masę śmietanową o smaku truskawkowym, lub zrobioną domową frużelinę truskawkową. Całość dokładnie ubij jeszcze przez chwilę i krem gotowy.
  • Krem wrzuć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, wyciśnij na wierzch bezy, a na krem ułóż przekrojone na pół truskawki.

W Waszym wykonaniu

  • Pani Bożenka Urlicka nadesłała mi takie cudne foto, z truskawkami i mango, poezja 🙂
  • Wszystkie Bożenki to fajne dziewczyny, tu w wykonaniu Bożenki Mekla, wspaniała 🙂
  • Monika Wudniak, dziękuje za zdjęcie 🙂
  • Ilość porcji zależy od szerokości krojonych kawałków, w każdym bądź razie u nas znikła bardzo szybko.
  • Beze suszyłam bez termoobiegu.
  • Żółtka możesz wykorzystać do drobiowych kotlecików szu szu, lub zamrozić z opisaną datą.
  • Cukier drobny możesz również zamienić na cukier puder.
  • Ocet możesz zamienić na 1 łyżkę soku z cytryny.
  • Jeśli nie lubisz tego typu dodatków do kremów ja masa śmietanowa Dr. Oetker, zawsze możesz przygotować sama frużelinę truskawkową, a przepis znajdziesz tu => (klik).
  • Bezę możesz upiec 2 dni wcześniej i trzymać ją w suchym i chłodnym miejscu, bez przykrycia.
  • Beza na drugi dzień wyjęta z lodówki była równie smaczna co pierwszego dnia.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Beza pavlova z kremem truskawkowym wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
47 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Karol

Strach ma wielkie oczy a tak jak Cię przekonywałem to nie jest trudne. Beza musi mieć czas by odpowiednio wyschnąć i niskie temperatury. Brawo udała się jak widać doskonale. Sam bym skosztował. Ja zazwyczaj robię dwa blaty i przekładam kremem u Ciebie fajny pomysł z gniazdkiem – super

Venus

Nie przepadam za bezą. Ale ta Twoja wyglada piękne

Monika

Podziwiam Twoje umiejętności! Dla mnie to już wyższa szkoła jazdy 😉

jagglam

Wygląda obłędnie. Mój chłopak jest fanem bezy ;P, ja niestety nie jadam kremów .

Wioleta Sadowska

Ależ ona pysznie wygląda. Mniam, mniam.

Izabela S

Asia jaka piękna Ci wyszła 🙂

MyśliPotarganej.pl

Uwielbiam twoją skromność i to, że nie wstydzisz się, że czegoś nie wiesz. Pavlowa wyszła przecudowna! Aż sama się skuszę na jej zrobienie

O mniam 🙂
Aż mi ślinka cieknie, lubię bezę 🙂
Twoja prezentuje się pięknie 🙂

Iwetta Żelaznowska

Uroczo wygląda ta Twoja beza.
Pyszotka 🙂

TwojaRównowaga.PL

Mniam!!! Moje ulubione ciacho!!! <3

Patrycja Reszko

Przepiękna beza, nigdy nie robiłam Pavlowej

Kasia

Idealna 🙂

Anna

Witam czy można suszyć 2 bezy jednocześnie???

Anna

Dziękuję za odpowiedź zrobię każda osobno

Aleksandra

Jejku. Dziekuje za przypomnienie o bezie. Uwielbiam bezę pavlovą aczkolwiek mam świadomość, ze nawet mały kawałek takiej bezy to chyba milion kalorii 🙂 Nie pamiętam już kiedy piekłam beze, ale na pewno było to w zeszłym roku. Powoli już dojrzewają w moim własnym ogródku truskawki, tak wieć pewnie trzeba będzie przyrzadzić na dniach. Postaram sie upiec beze w tym tygodniu na weekend, szczególnie, ze w ostatnim czasie mam zapał do pieczenia ciast.

Włóczykij

Dla mnie za słodkie

Parabloguje

Uwielbiam beze Pawłowiczki, twoje ciach wyglada apetycznie

Ewa

Dziękuję bardzo za przepis . Beza wygląda pięknie. Pozdrawiam serdecznie.

Monika

Twoja pavlova wygląda przepięknie! Gratuluję udanego wypieku, naprawdę widać, że włożyłaś w nią dużo serca.

Milena

Wygląda pięknie nigdy takiej nie jadłam Będzie trzeba spróbować ją zrobić

Agata

Nie jestem fanką bez. Ta wygląda pięknie

Martyna

Wygląda pięknie. Nigdy nie próbowałam takiej bezy

Gosia

Takiej jeszcze nie robiłam. Wygląda pięknie i pysznie

Iwona

Nigdy nie robiłam bezy. Muszę wypróbować ten przepis.b