Bardzo długo bałam się tego wypieku, ostatnią bezę robiłam chyba z 2 lata temu, a teraz przy okazji Walentynek chciałam zrobić przyjemność mężowi, dlatego powstała beza pavlova z kremem truskawkowym. Nie jestem specjalistką od suszenia bezy, raczej nie polubiłyśmy się z bezą na początku mojej przygody kulinarnej, aż do teraz. W końcu mi wyszła taka jak powinna wyjść i serio nie mogłam się napatrzeć, że to moja beza. Beza wyszła mi tylko i wyłącznie dzięki pomocy Karola z Kosą po patelni, Karol specjalista od bezy dał mi kilka cennych wskazówek, i gdyby nie jego rady i pomoc w trakcie suszenia, pewnie nie wyszłaby taka idealna. Jaka byłam dumna z siebie jak ją dekorowałam. Tym razem zjadłam ze smakiem, aż szkoda mi było jej kroić tak pięknie się prezentowała. Beza z zewnątrz była chrupiąca, a w środku wyszła wspaniała pianka, całość dopełniłam kremem truskawkowym i oczywiście świeżymi truskawkami. Co mogę Wam napisać to, że nie jest to moja ostatnia beza, z czego bardzo się cieszę, warto czasem skorzystać z rad bardziej doświadczonych przyjaciół.
Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 3 hrs 30 mins
Czas całkowity 4 hrs
Ilość porcji 12 kawałków
Jak wykonać przepis na – Beza pavlova z kremem truskawkowym

Potrzebne składniki
  

  • 6 białek
  • 300 g cukru drobnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu spirytusowego

Krem

  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie masy śmietanowej Dr. Oetker o smaku truskawkowym

Dekoracja

  • 250 g świeżych truskawek

Sposób wykonania

  • Piekarnik rozgrzej do 120 °C, bez termoobiegu. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, na papierze odrysuj okrąg u mnie Ø 24 cm.
  • Do misy miksera wlej białka i wsyp szczyptę soli, zacznij ubijać, piana nie musi być sztywna, po ok. 3 minutach ubijania zacznij dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas dokładnie i długo ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru, po każdej dodanej porcji. Powinna wyjść sztywna i błyszcząca piana.
  • Na koniec dodaj mąkę i ocet, ubijaj jeszcze 1 min.
  • Powstałą pianę wyłóż delikatnie na odrysowany okrąg, boki unieś łyżka do góry, ja to akurat zrobiłam pod skosem, ale możesz na prosto lub jak tylko uważasz.
  • Tak przygotowaną bezę wstaw do piekarnika i piecz przez 30 min. w temp. 120 °C. Następnie zmniejsz temperaturę na 100 °C i susz bezę przez 3 godz.
  • Wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki. Ja swoją bezę robiłam wieczorem, tak więc po 3 godz. wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki na 15 min. następnie je zamknęłam i tak zostawiłam bezę na cała noc w piekarniku.
  • Tuż przed podaniem przygotuj krem. Śmietankę i serek wrzuć na 20 min. do zamrażalnika, następnie ubij razem na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania wsyp masę śmietanową o smaku truskawkowym, lub zrobioną domową frużelinę truskawkową. Całość dokładnie ubij jeszcze przez chwilę i krem gotowy.
  • Krem wrzuć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, wyciśnij na wierzch bezy, a na krem ułóż przekrojone na pół truskawki.

W Waszym wykonaniu

  • Pani Bożenka Urlicka nadesłała mi takie cudne foto, z truskawkami i mango, poezja 🙂
  • Wszystkie Bożenki to fajne dziewczyny, tu w wykonaniu Bożenki Mekla, wspaniała 🙂
  • Monika Wudniak, dziękuje za zdjęcie 🙂
  • Ilość porcji zależy od szerokości krojonych kawałków, w każdym bądź razie u nas znikła bardzo szybko.
  • Beze suszyłam bez termoobiegu.
  • Żółtka możesz wykorzystać do drobiowych kotlecików szu szu, lub zamrozić z opisaną datą.
  • Cukier drobny możesz również zamienić na cukier puder.
  • Ocet możesz zamienić na 1 łyżkę soku z cytryny.
  • Jeśli nie lubisz tego typu dodatków do kremów ja masa śmietanowa Dr. Oetker, zawsze możesz przygotować sama frużelinę truskawkową, a przepis znajdziesz tu => (klik).
  • Bezę możesz upiec 2 dni wcześniej i trzymać ją w suchym i chłodnym miejscu, bez przykrycia.
  • Beza na drugi dzień wyjęta z lodówki była równie smaczna co pierwszego dnia.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Beza pavlova z kremem truskawkowym wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
23 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Karol
2 miesięcy temu

Strach ma wielkie oczy a tak jak Cię przekonywałem to nie jest trudne. Beza musi mieć czas by odpowiednio wyschnąć i niskie temperatury. Brawo udała się jak widać doskonale. Sam bym skosztował. Ja zazwyczaj robię dwa blaty i przekładam kremem u Ciebie fajny pomysł z gniazdkiem – super

Venus
2 miesięcy temu

Nie przepadam za bezą. Ale ta Twoja wyglada piękne

Monika
2 miesięcy temu

Podziwiam Twoje umiejętności! Dla mnie to już wyższa szkoła jazdy 😉

jagglam
2 miesięcy temu

Wygląda obłędnie. Mój chłopak jest fanem bezy ;P, ja niestety nie jadam kremów .

Wioleta Sadowska
2 miesięcy temu

Ależ ona pysznie wygląda. Mniam, mniam.

Izabela S
2 miesięcy temu

Asia jaka piękna Ci wyszła 🙂

MyśliPotarganej.pl
2 miesięcy temu

Uwielbiam twoją skromność i to, że nie wstydzisz się, że czegoś nie wiesz. Pavlowa wyszła przecudowna! Aż sama się skuszę na jej zrobienie

Justyna Żelaznowska-Łazarz
2 miesięcy temu

O mniam 🙂
Aż mi ślinka cieknie, lubię bezę 🙂
Twoja prezentuje się pięknie 🙂

Iwetta Żelaznowska
2 miesięcy temu

Uroczo wygląda ta Twoja beza.
Pyszotka 🙂

TwojaRównowaga.PL
2 miesięcy temu

Mniam!!! Moje ulubione ciacho!!! <3

Patrycja Reszko
6 dni temu

Przepiękna beza, nigdy nie robiłam Pavlowej

Kasia
2 godzin temu

Idealna 🙂