Beza Pavlova.

Słodko Słodka
0 komentarze
Powstała całkiem niewinnie Pyszna Beza,nie jestem specjalistą od tego typu wypieków,czasem zostaje nam białek i nie wiadomo co z nimi zrobić.
 
 
Składniki:
Średnica 19 cm 
 
3 białka L (żółtka użyj do Drobiowych Kotlecików Szu Szu )
szczypta soli
150 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
 
Krem:
 
300 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 %
 75 g mleczka zagęszczanego w tubce
 
Dodatkowo:
 
ulubione owoce
 
 
Przygotowanie:
 
Białka powinny być w temp.pokojowej,ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno,następnie cały czas ubijając wsypujemy po jednej łyżce cukru,stopniowo i ubijamy do momentu uzyskania sztywnej i lśniącej piany,wlewamy sok z cytryny i przesianą przez sitko mąkę,całość mieszamy krótko na najniższych obrotach miksera,tylko do połączenia.
dno blachy wykładamy papierem do pieczenia,odrysowujemy równy okrąg o średnicy 19 cm,wykładamy masę bezową i łyżką formujemy kształt bezy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 150 C bez termoobiegu,po 5 min.zmniejszyć temp.do 110 C i suszyć przez 1,5 godz.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku,
 
 
najlepiej zostawić tak beze na noc a na drugi dzień przygotować krem i nałożyć na bezę krótko przed podaniem.
Śmietankę dobrze schłodzić,ubić na sztywno,dodać mleczko,krótko zmiksować i wyłożyć na bezę,udekorować ulubionymi owocami i gotowe.
 
Uwagi:
 
Nie otwierać piekarnika podczas suszenia się bezy.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments