505
Pierwsza botwinka w tym roku,wyjątkowo nam smakowała :-)Uwielbiam takie letnie jedzenie.
Składniki:
2 pęczki botwinki razem z buraczkami
3 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
2 l bulionu (drobiowego,warzywnego lub mięsnego)
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
0,5 łyżeczki cukru
ok.300 ml śmietany 18 %
1 łyżka mąki + 2 łyżki wody
1 łyżka masła
Dodatkowo:
jajka
pęczek koperku
pęczek pietruszki
pół pęczka szczypiorku
Wspierajmy Polski Produkt !!!
Przygotowanie:
Marchewkę,pietruszkę i seler umyć,obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach,wrzucić na gotujący się bulion i gotować krótko ok.5 min.następnie botwinkę dokładnie myjemy i kroimy drobno razem z łodygami,buraczki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach,wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości przez kilka minut,doprawić solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać z wodą,wlać do śmietany,wlać kilka łyżek ciepłego wywaru,dokładnie wymieszać i wlać do zupy gotując na średnim ogniu do zagotowania,wrzucić masło.
Wlać sok z cytryny,ja zawsze daje jeszcze trochę cukru i gotowe.
Podajemy z jajkiem i dużą ilością zielonego,z tłuczonymi ziemniakami,lub jak kto lubi.