Botwinka.

Słodko Słodka
0 komentarze


Pierwsza botwinka w tym roku,wyjątkowo nam smakowała :-)Uwielbiam takie letnie jedzenie.

Składniki:
2 pęczki botwinki razem z buraczkami
3 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
2 l bulionu (drobiowego,warzywnego  lub mięsnego)
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
0,5 łyżeczki cukru
ok.300 ml śmietany 18 %
1 łyżka mąki + 2 łyżki wody
1 łyżka masła

Dodatkowo:
 jajka
pęczek koperku
pęczek pietruszki
 pół pęczka szczypiorku

 



Garnek Emaliowany z Fabryki Naczyń Silesia Rybnik moja Super Nagroda za udział w konkursie letnim.

Wspierajmy Polski Produkt !!!

Przygotowanie:
Marchewkę,pietruszkę i seler umyć,obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach,wrzucić na gotujący się bulion i gotować krótko ok.5 min.następnie botwinkę dokładnie myjemy i kroimy drobno razem z łodygami,buraczki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach,wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości przez kilka minut,doprawić solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać z wodą,wlać do śmietany,wlać kilka łyżek ciepłego wywaru,dokładnie wymieszać i wlać do zupy gotując na średnim ogniu do zagotowania,wrzucić masło.
Wlać sok z cytryny,ja zawsze daje jeszcze trochę cukru i gotowe.
Podajemy z jajkiem i dużą ilością zielonego,z tłuczonymi ziemniakami,lub jak kto lubi.

 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies