Brownie z Gruszkami.

Słodko Słodka
2 komentarze
Mega Czekoladowe Ciacho,dla Wielbicieli Czekolady.

Składniki:

200 g masła
300 g gorzkiej czekolady
25 g kakako
3 jajka
200 g cukru
110 g mąki
1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 2 łyżkach goracej wody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy-opcjonalnie
szczypta soli
5 gruszek
Przygotowanie:

W rondelku rozpuścić masło z połamaną na małe kawałki czekoladą.Odstawić do przestudzenia.Gruszki obrać ze skórki,wydrążyć gniazda nasienne i ściąć tak dół,aby gruszka stała stabilnie w cieście.Do miski przesiać makę z proszkiem do pieczenia i kakao.Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę.
Do masy jajecznej dodać rozpuszcone masło z czekoladą,zmiksować,następnie dodać mąkę,cukier waniliowy jeśli lubicie ,kawę i dokładnie wszystko zmiksować.

Okrągła formę o wymiarach 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć do niej masę czekoladową,i powciskać w środek obrane gruszki.
Piec w temp.170 stopni C 45 minut,ciasto jest wilgotne,więc patyczek nigdy nie będzie suchy,czyli pieczemy do czasu gdy na patyczku pozostaną jedynie wilgotne okruszki.
Wyjąć z piekarnika ostudzić,polać rozpuszczoną czekoladą z odrobiną śmietanki 30 %,i udekorować wedle własnego uznania,u mnie posypałam wierzch zmielonymi orzechami laskowymi,przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.


Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Aneta

Ciasto wychodzi o połowę niższe niż u Pani na zdjęciu w standardowej blaszce. Gruszki ledwo przykryte.