162
Jeśli lubicie czekoladę,ta propozycja napewno przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
200 g masła
200 gorzkiej czekolady
3 jajka
250 g drobnego cukru
135 g mąki
kilka truskawek
pół tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni,przygotować małą prostokątną blaszkę 24×24 cm,wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Masło włożyć do rondelka,i na minimalnym ogniu roztopić,dodać dwie czekolady połamane na kosteczki,cały czas mieszając,roztopić i odstawić do przestygnięcia.
W oddzielnej misce utrzepać jajka z cukrem
,dodać do nich roztopiną czekoladę z masłem,można również dodać wanilię jak lubicie,wszystko zmiksować do połączenia składników.
Dodać mąkę i zmiksować na jednolitę ciasto.Wyłożyć do przygotowanej formy,wygładzić ciasto i powciskać pokrojone drobno truskawki z zachowaniem odstępu ok. cm,posypać pokrojoną drobno czekoladą i wstawić do piekarnika
,piec ok. 35 min.aż ciasto lekko urośnie,jeśli używamy większej blaszki ciasto będzie szybciej gotowe,jeśli mniejszej czas pieczenia należy wydłużyć.
Po upieczeniu i przestudzeniu pokroić na mniejsze kawałki i gotowe:-)