Budyniowa Pianka na Kruchym Cieście .

Słodko Słodka
0 komentarze
Robiłam je całe lato i zrobić nie mogłam,każdy bloger już chyba robił to ciacho,więc i ja chciałam spróbować i sprawdzić czy faktycznie jest takie dobre.Z czystym sercem polecam to ciasto :-)Można użyć owoców świeżych jak i mrożonych.

Składniki:
Blaszka 24×24 cm

Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl.krupczatki
kostka masła 250 g u mnie Kasia
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek

Pianka:

5 białek
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
0,5 szkl. oleju
owoce u mnie mrożone maliny i brzoskwinie

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem,masło dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski,oddzielamy białka od żółtek i żółtka wrzucamy do miski,szybko zagniatamy kruche ciasto.Ciasto podzielić na 2 części mniejszą i większą,zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika na 1-2 godz.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia użyłam mniejszej ciasto wyszło grubsze,można spokojnie zrobić w większej formie.Na spód blaszki ścieramy na tarce na grubych oczkach większą część ciasta przyklepujemy delikatnie palcami

 i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na ok.20 min.Odstawiamy do wystygnięcia,następnie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno,wsypujemy stopniowo cukier,i cukier waniliowy cały czas ubijając na najwyższych obrotach,wsypać proszek budyniowy,wlewać stopniowo olej cały czas miksując do połączenia składników,

tak ubitą pianę wylać na podpieczony i zimny spód wyrównać wierzch i układać owoce u mnie mrożone maliny i brzoskwinie,

na owoce zetrzeć resztę ciasta.

Piec w temp.190 C przez 30-40 min.
Ciasto posypać cukrem pudrem.



 




Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies