Bułeczki Marchewkowe z Płatkami Kukurydzianymi Pełnoziarnistymi

Słodko Słodka
3 komentarze


Taka moja Kombinacja 😉 Bułeczki śniadaniowe najlepiej smakują ze świeżym masełkiem i miodem.
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
Składniki:
 11 bułek
3/4 szkl.purre z marchewki
500 g mąki pszennej
60 g płatków kukurydzianych pełnoziarnistych(zmielonych na piasek)
0,5 szkl.mleka + 50 ml
 2 jajka L
80 g masła
30 g drożdży świeżych + 5 łyżek cukru
mały cukier waniliowy

Dodatkowo:

1 jajko
trochę mleka
4 garście płatków kukurydzianych pełnoziarnistych do posypania na wierzch

Przygotowanie:
Purre przygotowałam z marchewki,którą wyjęłam z zupy pomidorowej.
W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru i 50 ml mleka letniego i łyżką mąki.Zaczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia,w między czasie do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy masło pokrojone na mniejsze kawałki,podgrzewamy do momentu roztopienia masła,zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
Jajka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą,jasną masę.
Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę,płatki kukurydziane zmielone na piasek ,
wlewamy masę jajeczną,oraz mleko z masłem wymieszane z purre z marchewki, mleko nie może być gorące.
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto, musi być elastyczne i odchodzić od ręki,ja wspomogłam się mikserem,jeżeli ciasto będzie się kleiło przy wyrabianiu dajcie trochę więcej mąki,tak wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem
 przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok.1,5 godz.u mnie już po 1 godz.było gotowe.
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką,formujemy wałek,
który kroimy na 11 równych pasków,z każdego paska formujemy w rękach okrągłe kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiednich odstępach,u mnie wyszły dwie blaszki.
Odstawiamy jeszcze na 30 min.do napuszenia i tak wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy płatkami kukurydzianymi .
Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy do ze złocenia ok 20-25 min.
Bułeczki te piekłam na śniadanie,najlepiej nam smakowały z masłem i miodem i oczywiście kakao:-)




 


SIŁA ZBÓŻ NA DZIEŃ DOBRY

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Zuza

z tymi płatkami wyglądają interesująco 🙂

slodki.zakatek

Super pomysl. Koniecznie muszetakie zrobic 😀