2,K
Pyszne mięciutkie bułeczki, ciasto drożdżowe z dodatkiem serka mascarpone, jest rewelacyjne. Na przepis trafiłam na Instagramie, a bułeczki można nadziać ulubionymi owocami sezonowymi.
Składniki:
8-10 dużych bułek
- 550-600 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 80 g cukru
- 1 cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 1 szkl.mleka
- 100 g serka mascarpone
- 1 jajko + 1 żółtko
- szczypta soli
- 80 g masła
Nadzienie:
- wiśnie z syropu (słoik pół litra)
- 1 łyżka mączki ziemniaczanej
Lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny lub pomarańczy
Przygotowanie:
- Owoce odsączyć na sitku z nadmiaru syropu i wymieszać z mączką ziemniaczaną.
- Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia.
- Do letniego mleka wrzucić pokruszone drożdże, wsypać 2 łyżeczki cukru i łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 min. przykryć ściereczką.
- Do miski przesiać mąkę, wsypać resztę cukru i cukier waniliowy, wbić jajko, wrzucić żółtko, szczyptę soli, serek mascarpone, zacząć wyrabiać, w trakcie wlać wyrośnięte drożdże, na sam koniec wyrabiania wlać roztopione, letnie masło, wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia na 1-1,5 godz.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na delikatnie podsypany mąką blat,l ub matę silikonową, uformować długi pasek i podzielić go na 8-10 bułek.
- Każdy pasek rozpłaszczamy w rękach i wkładamy do środka po łyżce wiśni.
- Skleić i uformować bułeczki, ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz.do napuszenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 20-25 min. do zarumienienia.
- Letnie buły polukrować(przesiać kilka łyżek cukru pudru do miseczki i wycisnąć sok z cytrusa, wymieszać do powstania lukru, następnie posmarować łyżką bułki).
przepysznie wyglądają