Bułeczki Nadziane Wiśniami

Słodko Słodka
1 komentarze

Pyszne mięciutkie bułeczki, ciasto drożdżowe z dodatkiem serka mascarpone, jest rewelacyjne. Na przepis trafiłam na Instagramie, a bułeczki można nadziać ulubionymi owocami sezonowymi.

Składniki:

8-10 dużych bułek  

  • 550-600 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 1 cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 1 szkl.mleka
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 80 g masła

Nadzienie:

  • wiśnie z syropu (słoik pół litra)
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej  

Lukier:

  • cukier puder 
  • sok z cytryny lub pomarańczy

Przygotowanie:

  • Owoce odsączyć na sitku z nadmiaru syropu i wymieszać z mączką ziemniaczaną.
  • Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia.
  • Do letniego mleka wrzucić pokruszone drożdże, wsypać 2 łyżeczki cukru i łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 min. przykryć ściereczką.
  • Do miski przesiać mąkę, wsypać resztę cukru i cukier waniliowy, wbić jajko, wrzucić żółtko, szczyptę soli, serek mascarpone, zacząć wyrabiać, w trakcie wlać wyrośnięte drożdże, na sam koniec wyrabiania wlać roztopione, letnie masło, wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia na 1-1,5 godz.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na delikatnie podsypany mąką blat,l ub matę silikonową, uformować długi pasek i podzielić go na 8-10 bułek.
  • Każdy pasek rozpłaszczamy w rękach i wkładamy do środka po łyżce wiśni.
  • Skleić i uformować bułeczki, ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz.do napuszenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 20-25 min. do zarumienienia.
  • Letnie buły polukrować(przesiać kilka łyżek cukru pudru do miseczki i wycisnąć sok z cytrusa, wymieszać do powstania lukru, następnie posmarować łyżką bułki).  

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

przepysznie wyglądają