Pyszne mięciutkie bułeczki, ciasto drożdżowe z dodatkiem serka mascarpone, jest rewelacyjne. Na przepis trafiłam na Instagramie, a bułeczki można nadziać ulubionymi owocamisezonowymi.
Składniki:
8-10 dużych bułek
550-600 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
80 g cukru
1 cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
1 szkl.mleka
100 g serka mascarpone
1 jajko + 1 żółtko
szczypta soli
80 g masła
Nadzienie:
wiśnie z syropu (słoik pół litra)
1 łyżka mączki ziemniaczanej
Lukier:
cukier puder
sok z cytryny lub pomarańczy
Przygotowanie:
Owoce odsączyć na sitku z nadmiaru syropu i wymieszać z mączką ziemniaczaną.
Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia.
Do letniego mleka wrzucić pokruszone drożdże, wsypać 2 łyżeczki cukru i łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 min. przykryć ściereczką.
Do miski przesiać mąkę, wsypać resztę cukru i cukier waniliowy, wbić jajko, wrzucić żółtko, szczyptę soli, serek mascarpone, zacząć wyrabiać, w trakcie wlać wyrośnięte drożdże, na sam koniec wyrabiania wlać roztopione, letnie masło, wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia na 1-1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na delikatnie podsypany mąką blat,l ub matę silikonową, uformować długi pasek i podzielić go na 8-10 bułek.
Każdy pasek rozpłaszczamy w rękach i wkładamy do środka po łyżce wiśni.
Skleić i uformować bułeczki, ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz.do napuszenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 20-25 min. do zarumienienia.
Letnie buły polukrować(przesiać kilka łyżek cukru pudru do miseczki i wycisnąć sok z cytrusa, wymieszać do powstania lukru, następnie posmarować łyżką bułki).
WITAJ, MAM NA IMIĘ JOANNA
Na co dzień jestem przede wszystkim spełnioną mamą cudownego wcześniaka. Jestem żoną, szaloną mamuśką i straszną psiarą. Kuchnia to moja odskocznia, która powoli przeradza się w pasje. Jestem amatorką w kwestii kuchni i fotografii, piszę prostym językiem, blog prowadzę po domowemu.
przepysznie wyglądają