437
Świetne buły hamburgerowe,nadają się również na śniadanko,tym razem korzystałam z mojego ulubionego bloga w sieci,przepis zaczerpnięty z Moje Wypieki.Bułki te nie mają tak długiego terminu ważności jak te sklepowe,ale są o niebo zdrowsze.
Składniki:
8 szt.
2,5 szkl.mąki pszennej
34 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko L
2 łyżki masła roztopionego-letniego
1 szkl.mleka
Dodatkowo:
żółtko
1-2 łyżki mleka
sezam do posypania bułek
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski,wsypujemy resztę suchych składników i mieszamy łyżką,następnie wbijamy jajko,wlewamy mleko ciepłe,ale nie gorące wyrabiamy,wlewamy roztopione masło,i wyrabiamy ręcznie lub mikserem do momentu uzyskania elastycznego i miękkiego ciasta,formujemy kulę,odkładamy do miski wysypanej delikatnie mąką,przykrywamy ściereczką miskę i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godz lub do czasu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką,krótko wyrabiamy i dzielimy na 8 równych kawałków,każdy kawałek formujemy na bułeczkę,kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy górę,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia ok.45 min.
Po tym czasie posmarować bułeczki rozbełtanym jajkiem z mlekiem,posypać sezamem
i piec w temp.200 C przez ok.15 min.