323
Domowe Pieczywo jest Najlepsze 🙂 Tym razem na warsztat poszły bułki na majonezie z dodatkiem miodu,mięciutkie również na drugi dzień 🙂
Składniki:
8 szt.
3 szkl.mąki pszennej
1 łyżeczka soli
25-30 g drożdży świeżych
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka miodu
1 szkl.wody
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski,do małej miseczki pokruszyć drożdże,wsypać łyżkę mąki i wlać trochę letniej wody,wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 10 min.
Do przesianej mąki wsypać sól,wymieszać,następnie dodać wyrośnięte drożdże, wlać wodę ciepłą,ale nie gorącą,olej,miód,majonez i wszystko dokładnie wyrobić,ciasto ma być elastyczne,odchodzić od ręki,lub misy miksera.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 min.
Następnie ciasto wykładamy na delikatnie podsypany mąką blat i krótko wyrabiamy,ciasto wyrabiamy na podłużny pasek,dzielimy nożem na 8 kawałków i kulamy okrągłe bułeczki.
Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,i odstawiamy na 15 min.do napuszenia,następnie wkładamy do zimnego piekarnika,ustawiamy temp.na 200 C i pieczemy ok.20 min.do zrumienienia.