Fajna opcja dla zapracowanych,ciasto wyrabiasz i formujesz bułeczki wieczorem,wrzucasz do lodówki a rano tylko pieczesz i zajadasz się świeżutkimi i pachnącymi bułeczkami 🙂

Składniki:
10szt.

650 g mąki pszennej
ok.11 g drożdży instant 
1 łyżeczka soli
2 łyżki miodu lub innego słodzidła
2 spore łyżki miękkiego masła
1 jajko
200 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
Dodatkowo:
rozbełtane jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
sezam do posypania

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski,wsypać drożdże,słodzidło,wlać wodę,i chwilę odczekać,następnie wrzucić resztę składników

wyrobić elastyczne ciasto,które odchodzi od ręki,misy miksera.

Z ciasta uformować wałek,podzielić na 10 części i z każdej części uformować okrągłą bułeczkę,ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć folią i schować do lodówki na noc.

Następnego dnia wyjąć z lodówki pół godz.przed pieczeniem,żeby się ogrzały i jeszcze trochę podrosły.
Posmarować rozbełtanym jajkiem,posypać sezamem. 

Piec w temp.180 C przez ok.20 min.

 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga

Wygląda apetycznie! 😉

Zapraszam na bloga
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

Izaa

dawno ich nie piekłam. Idealnie Tobie wyszyły…muszę chyba zrobić powtórkę

Kulinarna Maniusia

Jakie cudowne bułeczki 🙂 domowe pieczywo jest najlepsze 🙂

babeczka35

Pyszne bułeczki 🙂 Mniam 🙂

Ja upiekę na zakwasie, zobaczę, jakie wyjdą.Dziś zarobię.jutro upiekę.💖💖🍞

Basia

Witam, piekłam te bułeczki dwa razy i za każdym razem, po wyjęciu rano z lodówki, folia była przyklejona do bułek i trudno ją zdjąć. Czy trzeba bułki w lodówce przykrywać ?