1,3K
No cóż piszę to chyba już kolejny raz 😉 Jedne z lepszych bułek jakie jadłam,z dodatkiem mąki razowej,bez zbędnych ulepszaczy,smaczne i syte a do tego z dużą ilością ziaren.
Składniki:
8-10 szt.
450 g mąki pszennej typ 550
150 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
1 łyżka soli
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju
360 ml letniej wody
80 g pestek słonecznika
20 g pestek z dyni
30 g siemienia lnianego
30 g białego sezamu
Pasta:
30 g mąki żytniej
40 ml wody
Dodatkowo:
Ziarna do posypania bułeczek
Przygotowanie:
Odmierzyć wszystkie składniki,następnie drożdże pokruszyć do miseczki,wsypać cukier,łyżkę mąki pszennej,wlać 3 łyżki letniej wody,dokładnie wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 min.
Mąki przesiać do miski,wsypać sól,ziarna(możecie dobierać swoje ulubione ziarna)
i wymieszać,dodać resztę składników,czyli wyrośnięte drożdże,olej,oraz letnią wodę,wyrobić ciasto,nie powinno być zbite,powinno odchodzić od ręki lub misy miksera i jeszcze delikatnie kleić się do dłoni,miskę smarujemy olejem i wrzucamy wyrobione ciasto,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godz.lub do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wykładamy na lekko oprószony mąką blat,krótko wyrabiamy,dzielimy na pół, i każdy kawałek ciasta wyrabiamy na wałek długości 28-30 cm,spłaszczamy dłonią wierzch wałka,dzielimy na 4-5 prostokątów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,pozostawiamy do napuszenia na 20 min.
Następnie przygotować z mąki żytniej i wody pastę,którą posmarujemy bułki,
dzięki niej ziarna będą się trzymały,pasta powinna mieć taką konsystencje,aby można było bez problemu ją rozsmarować łyżką po wierzchu bułek,posypać ulubionymi ziarnami
i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C na 25-30 min.
do zrumienienia,upieczone bułki studzimy na kratce.
Przepyszne 🙂
wyglądają apetycznie 🙂
Robię takie same tylko smaruję omastą. doprowadzam do zagotowania się mąki z wodą i solą cały czas mieszając i taką omastą można smarować bułki i chleby. Bułeczki pycha 🙂