Bułki z ziemniakami

Słodko Słodka
11 komentarzy
Miękkie i puszyste bułki z ziemniakami, zachowują długo świeżość dzięki dodatkowi gotowanych ziemniaków. Te bułki są uzależniające, bardzo szybko się je robi jeśli chodzi o ciasto, także nawet laik sobie z nimi poradzi. Wiadomo ciasto musi swoje odstać, a i bułeczki po uformowaniu muszą się napuszyć, ale przepis jak dla mnie jest super dlatego postanowiłam się dzisiaj z Wami nim podzielić i nawet nagrałam filmik jak kulam takie bułki z ziemniakami, także możecie podejrzeć, zapraszam serdecznie. Na moim blogu znajdziecie jeszcze jeden przepis na bułki z ziemniakami, ale tam ciasto leżakuje całą noc w lodówce, a tu idzie wszystko od ręki i sam proces wyrobienia ciasta to naprawdę chwila moment. Te bułki będą również super jaki bułki ziemniaczane do burgerów, bardzo smaczne są w wersji burgerowej.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 25 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Ilość porcji 8 szt.
Jak wykonać przepis na – Bułki z ziemniakami

Potrzebne składniki
  

  • 300 ml ml ciepłego mleka
  • 8 g drożdży instant
  • łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 550 g mąki pszennej luksusowej - +-
  • ½ łyżeczki soli
  • 80 g miękkiego masła

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • ulubione ziarna (czarnuszka, sezam, siemię lniane)

Sposób wykonania

  • Do miski wlej 300 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka.
    Następnie wsyp drożdże instant oraz cukier, wymieszaj łyżką i wbij całe jajko, ponownie wymieszaj krótko tylko do połączenia.
    Wrzuć ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę, lub jak w moim przypadku użyłam ubijaka do ziemniaków.
    Przesiej przez sitko mąkę (w zależności od odmiany ziemniaków, być może będziesz potrzebować więcej mąki, żeby ciasto się nie kleiło, ale to już będziesz widzieć w trakcie wyrabiania ciasta).
    Dalej wsyp sól, oraz wrzuć miękkie masło w temp. pokojowej.
    Wyrób gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od ręki, misy miksera.
    Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości na ok. 1 godz.
    Gdy ciasto wyrośnie walnij je piąstką w celu odgazowania i uformuj z niego wałek.
    Podziel na 8 kawałków i z każdego kawałka uformuj zgrabną bułeczkę.
    Uformowane bułki układaj na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj blaszkę ściereczką i odstaw na ok. 30 min. do napuszenia.
    Po tym czasie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionym ziarnem (u mnie po łyżeczce czarnuszki, sezamu i siemię lniane).
    Tak przygotowane bułeczki wstaw do nagrzanego piekarnika na 180°C i piecz przez ok. 25-30 min. do zarumienienia.
    Gotowe wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
    Bułeczki te są bardzo smaczne, wyjątkowo miękkie i długo zachowują świeżość dzięki dodatkowi gotowanych ziemniaków. U mnie te bułeczki ostatnio bardzo często goszczą.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • Do czasu całkowitego musisz doliczyć czas wyrastania ciasta, oraz czas puszenia się bułeczek, 90 min.
  • Jeśli nie lubisz ziaren na bułkach, możesz ten krok pominąć i np. posypać delikatnie bułeczki mąką z sitka.
  • Bułki z ziemniakami to również świetna metoda na wykorzystanie pozostałych ziemniaków od obiadu, nawet jeśli są z koperkiem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułki z ziemniakami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Świetny sposób wykorzystania ugotowanych ziemniaków 🙂

Wioleta Sadowska

Wow, ale one muszą być pyszne. Mniam, mniam.

Marta

Nie słyszałam o takich bułkach. Będę musiała kiedyś spróbować

Asia

Brzmi smacznie. Nigdy nie piekłam takich bułek, będzie trzeba spróbować

Jola

Nigdy takich nie robiłam. Przyznam, że brzmi smacznie i chętnie spróbuję

Magda

Nigdy nie robiłam sama pieczywa. Będę musiała w końcu zrobić. Te bułki zapowiadają się smacznie

Ania W.

Przepyszne!!!dzięki za super przepis ! 🤩