1,8K
Jak wykonać przepis na – Bułki z ziemniakami
Miękkie i puszyste bułki z ziemniakami, zachowują długo świeżość dzięki dodatkowi gotowanych ziemniaków. Te bułki są uzależniające, bardzo szybko się je robi jeśli chodzi o ciasto, także nawet laik sobie z nimi poradzi. Wiadomo ciasto musi swoje odstać, a i bułeczki po uformowaniu muszą się napuszyć, ale przepis jak dla mnie jest super dlatego postanowiłam się dzisiaj z Wami nim podzielić i nawet nagrałam filmik jak kulam takie bułki z ziemniakami, także możecie podejrzeć, zapraszam serdecznie. Na moim blogu znajdziecie jeszcze jeden przepis na bułki z ziemniakami, ale tam ciasto leżakuje całą noc w lodówce, a tu idzie wszystko od ręki i sam proces wyrobienia ciasta to naprawdę chwila moment. Te bułki będą również super jaki bułki ziemniaczane do burgerów, bardzo smaczne są w wersji burgerowej.
Potrzebne składniki
- 300 ml ml ciepłego mleka
- 8 g drożdży instant
- 1½ łyżki cukru
- 1 jajko
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 550 g mąki pszennej luksusowej - +-
- ½ łyżeczki soli
- 80 g miękkiego masła
Dodatkowo
- 1 jajko
- ulubione ziarna (czarnuszka, sezam, siemię lniane)
Sposób wykonania
- Do miski wlej 300 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka.Następnie wsyp drożdże instant oraz cukier, wymieszaj łyżką i wbij całe jajko, ponownie wymieszaj krótko tylko do połączenia.Wrzuć ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę, lub jak w moim przypadku użyłam ubijaka do ziemniaków.Przesiej przez sitko mąkę (w zależności od odmiany ziemniaków, być może będziesz potrzebować więcej mąki, żeby ciasto się nie kleiło, ale to już będziesz widzieć w trakcie wyrabiania ciasta).Dalej wsyp sól, oraz wrzuć miękkie masło w temp. pokojowej.Wyrób gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od ręki, misy miksera.Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości na ok. 1 godz.Gdy ciasto wyrośnie walnij je piąstką w celu odgazowania i uformuj z niego wałek.Podziel na 8 kawałków i z każdego kawałka uformuj zgrabną bułeczkę. Uformowane bułki układaj na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj blaszkę ściereczką i odstaw na ok. 30 min. do napuszenia.Po tym czasie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionym ziarnem (u mnie po łyżeczce czarnuszki, sezamu i siemię lniane).Tak przygotowane bułeczki wstaw do nagrzanego piekarnika na 180°C i piecz przez ok. 25-30 min. do zarumienienia.Gotowe wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.Bułeczki te są bardzo smaczne, wyjątkowo miękkie i długo zachowują świeżość dzięki dodatkowi gotowanych ziemniaków. U mnie te bułeczki ostatnio bardzo często goszczą. Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- Do czasu całkowitego musisz doliczyć czas wyrastania ciasta, oraz czas puszenia się bułeczek, 90 min.
- Jeśli nie lubisz ziaren na bułkach, możesz ten krok pominąć i np. posypać delikatnie bułeczki mąką z sitka.
- Bułki z ziemniakami to również świetna metoda na wykorzystanie pozostałych ziemniaków od obiadu, nawet jeśli są z koperkiem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułki z ziemniakami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Świetny sposób wykorzystania ugotowanych ziemniaków 🙂
Wow, ale one muszą być pyszne. Mniam, mniam.
Nie słyszałam o takich bułkach. Będę musiała kiedyś spróbować
Brzmi smacznie. Nigdy nie piekłam takich bułek, będzie trzeba spróbować
Polecam serdecznie, ponieważ są bardzo smaczne 🙂
Nigdy takich nie robiłam. Przyznam, że brzmi smacznie i chętnie spróbuję
Bardzo się cieszę, że wypróbujesz przepis i mam nadzieje, że bułeczki Tobie i Twoim bliskim przypadną do gustu i smaku 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Nigdy nie robiłam sama pieczywa. Będę musiała w końcu zrobić. Te bułki zapowiadają się smacznie
Madziu polecam serdecznie, jedne z lepszych bułek, a piekę dużo pieczywa 🙂
Przepyszne!!!dzięki za super przepis ! 🤩
Bardzo się cieszę, że smakują 🙂 Polecam się na przyszłość 🙂