506
Mój ulubiony dodatek do obiadu, uwielbiam je jeść nawet same bez niczego…a buraczki jak wiadomo samo zdrowie. Moi domownicy też bardzo je lubią…
Składniki:
- ok.800 g buraków ćwikłowych
- średnia cebula
- 2 średnie jabłka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- sól do smaku
- ok.3/4 szkl.wrzątku
- odrobina oleju do smażenia
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Buraczki porządnie umyć, ugotować w zależności od wielkości od 40 do 60 min. Odlać i pozostawić do wystygnięcia, następnie obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Jabłka umyć, obrać i również zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Cebulę, obrać, umyć i posiekać w drobną kosteczkę, przyrumienić na patelni, cały czas mieszając wsypać mąkę, wrzucić jabłka, dolać trochę wrzątku,wsypać cukier i smażyć do momentu,aż jabłka zaczną się rozpadać.
- Dodawać stopniowo buraczki, doprawić do smaku, w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wrzątku i wlać sok z cytryny do smaku kto lubi i gotowe.
- Uwielbiamy takie buraczki, zwłaszcza do ziemniaków, kasz i sosów ma się rozumieć 🙂