Buraczki Zasmażane

Słodko Słodka
0 komentarze

Mój ulubiony dodatek do obiadu, uwielbiam je jeść nawet same bez niczego…a buraczki jak wiadomo samo zdrowie. Moi domownicy też bardzo je lubią…

Składniki:

  • ok.800 g buraków ćwikłowych
  • średnia cebula
  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku
  • ok.3/4 szkl.wrzątku
  • odrobina oleju do smażenia  
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  • Buraczki porządnie umyć, ugotować w zależności od wielkości od 40 do 60 min. Odlać i pozostawić do wystygnięcia, następnie obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  • Jabłka umyć, obrać i również zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  • Cebulę, obrać, umyć i posiekać w drobną kosteczkę, przyrumienić na patelni, cały czas mieszając wsypać mąkę, wrzucić jabłka, dolać trochę wrzątku,wsypać cukier i smażyć do momentu,aż jabłka zaczną się rozpadać.
  • Dodawać stopniowo buraczki, doprawić do smaku, w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wrzątku i wlać sok z cytryny do smaku kto lubi i gotowe.
  • Uwielbiamy takie buraczki, zwłaszcza do ziemniaków, kasz i sosów ma się rozumieć 🙂

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments