Niedawno w Bake Off robili Cebularze i nie ukrywam,że ślinka mi ciekła na sam ich widok,więc mam i ja:-)U mnie zagościły na kolacje.

Ciasto:

 400 g mąki pszennej luksusowej 
30 g świeżych drożdży 
1 jajko 
ok. 3/4 szkl. mleka 
1/3 łyżeczki soli 
2 łyżki oleju rzepakowego 
2 małe łyżeczki cukru
 4 duże cebule

Farsz:

 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego 
2  łyżki gęstej kwaśnej śmietany 
2 – 3 łyżki startego żółtego sera 
do smaku – kucharek, szczypta cukru
1jajko rozbełtane

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę przesiałam do miski. Drożdże roztarłam w kubku z 1 łyżką mąki, cukrem i połową ciepłego mleka, odstawiłam żeby zaczęły pracować – powinny spienić się i urosnąć 2 – 3 razy.
Zaczyn wlałam do mąki. Wlałam też olej, resztę mleka i roztrzepane jajko, dodałam sól. Wyrobiłam gładkie, elastyczne ciasto – trzeba wyrabiać aż będzie dobrze odchodziło od ścianek naczynia i dłoni. Uformowałam z ciasta kulę i położyłam w misce, którą przykryłam ściereczką – zostawiłam na ok. 90 minut aż wyrosło.
Farsz:
 Cebule obrałam i pokroiłam w ćwierć plasterki. Na dużej patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam cebule i od razu dodałam odrobinę cukru i kucharka do smaku. Smażyłam na małym ogniu aż cebula się zeszkliła – nie powinna się zrumienić. Wlałam 4 – 5 łyżek wody i dusiłam pod przykryciem aż cebula zmiękła. Wymieszałam ze śmietaną. Jeśli byłoby za dużo płynu to trzeba go nieco odparować. Farsz przestudziłam.
 Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 mniej więcej równych kawałków – można zrobić 16 mniejszych. Uformowałam kulki, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyłam dłonią. Przykryłam ściereczką i odstawiłam jeszcze na 30 minut żeby się napuszyły.

 Denkiem szklanki w każdej bułce zrobiłam spore wgłębienie, w które nałożyłam porcję duszonej cebuli i posypałam odrobiną startego dość drobno sera. Brzegi bułek posmarowałam pędzelkiem maczanym w rozbełtanym jajku.


Piekłam 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C grzanie góra/dół. Najlepsze są na ciepło, ale na zimno też smakują dobrze 🙂 Jeśli ktoś nie lubi maku może go pominąć – według mnie jego chrupkość nadaje ciekawego charakteru cebulakom. 

Przepis od Smacznej Pyzy.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies