524
Niedawno w Bake Off robili Cebularze i nie ukrywam,że ślinka mi ciekła na sam ich widok,więc mam i ja:-)U mnie zagościły na kolacje.
Ciasto:
400 g mąki pszennej luksusowej
30 g świeżych drożdży
1 jajko
ok. 3/4 szkl. mleka
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego
2 małe łyżeczki cukru
4 duże cebule
Farsz:
2 – 3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 – 3 łyżki startego żółtego sera
do smaku – kucharek, szczypta cukru
1jajko rozbełtane
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiałam do miski. Drożdże roztarłam w kubku z 1 łyżką mąki, cukrem i połową ciepłego mleka, odstawiłam żeby zaczęły pracować – powinny spienić się i urosnąć 2 – 3 razy.
Zaczyn wlałam do mąki. Wlałam też olej, resztę mleka i roztrzepane jajko, dodałam sól. Wyrobiłam gładkie, elastyczne ciasto – trzeba wyrabiać aż będzie dobrze odchodziło od ścianek naczynia i dłoni. Uformowałam z ciasta kulę i położyłam w misce, którą przykryłam ściereczką – zostawiłam na ok. 90 minut aż wyrosło.
Farsz:
Cebule obrałam i pokroiłam w ćwierć plasterki. Na dużej patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam cebule i od razu dodałam odrobinę cukru i kucharka do smaku. Smażyłam na małym ogniu aż cebula się zeszkliła – nie powinna się zrumienić. Wlałam 4 – 5 łyżek wody i dusiłam pod przykryciem aż cebula zmiękła. Wymieszałam ze śmietaną. Jeśli byłoby za dużo płynu to trzeba go nieco odparować. Farsz przestudziłam.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 mniej więcej równych kawałków – można zrobić 16 mniejszych. Uformowałam kulki, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyłam dłonią. Przykryłam ściereczką i odstawiłam jeszcze na 30 minut żeby się napuszyły.
Denkiem szklanki w każdej bułce zrobiłam spore wgłębienie, w które nałożyłam porcję duszonej cebuli i posypałam odrobiną startego dość drobno sera. Brzegi bułek posmarowałam pędzelkiem maczanym w rozbełtanym jajku.
Piekłam 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C grzanie góra/dół. Najlepsze są na ciepło, ale na zimno też smakują dobrze 🙂 Jeśli ktoś nie lubi maku może go pominąć – według mnie jego chrupkość nadaje ciekawego charakteru cebulakom.
Piekłam 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C grzanie góra/dół. Najlepsze są na ciepło, ale na zimno też smakują dobrze 🙂 Jeśli ktoś nie lubi maku może go pominąć – według mnie jego chrupkość nadaje ciekawego charakteru cebulakom.
Przepis od Smacznej Pyzy.