Kolejny smaczny i prosty chlebek,podzielę się z Wami przepisem,sama trafiłam na niego na jednej z Grup Kulinarnych.
Składniki:

0,5 kg mąki pszennej chlebowej typ 750
250 g mąki żytniej typ 720
50 g drożdzy świeżych
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
250 ml żurku z butelki chyba,że macie akurat domowy
ok.350 ml wody letniej
4 łyżki oliwy
2-3 łyżki ulubionych ziaren,lub ziół,ale nie musicie dawać,jeśli nie lubicie

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć,dodać cukier i 2 łyżki mąki,oraz 14 szkl.letniej wody,rozmieszać i odstawić na 10-15 min.do wyrośnięcia.

Mąki przesiać,dodać sól,oliwę,wyrośnięty zaczyn i wodę,opcjonalnie zioła lub ziarna,wlać żurek i wymieszać łyżką,lub mikserem z hakiem.
Odstawić ciasto na 30-40 min.po tym czasie ponownie wymieszać i przełożyć do formy keksówki 10×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia,lub wysmarowanej masłem-smalcem oprószonej otrębami(mi wyszły 2 chlebki),górę wygładzić mokrą łyżką,posypać ziarnami,odstawić do wyrośnięcia,do wysokości blaszki.
Piec w temp.210 stopni ok. godziny,studzić na kratce.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments