Chleb Pszenny z Dodatkiem Mąki Kukurydzianej

Słodko Słodka
0 komentarze
Od czasu do czasu lubię upiec swojski chlebek szczególnie w okresie zimowym,zapach pieczonego chleba długo unosi się w całym mieszkaniu.
Składniki:
750 g mąki pszenne
250 g mąki kukurydzianej 
3 spore garście ulubionych ziaren
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
250 ml kefiru
250 ml zakwasu żurkowego użyłam gotowy ze sklepu
14 szkl.ciepłej wody
Pomada:
70 ml wody
1 czubata łyżka mąki
szczypta soli

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski,do małej miseczki rozkruszamy drożdże,wsypujemy cukier oraz 2 łyżki przesianej mąki,wlewamy 14 szkl.ciepłej,ale nie gorącej wody,dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 min.do wyrośnięcia rozczynu.
Do przesianej mąki wsypujemy sól,ulubione ziarna po garści u mnie garść słonecznika,siemia lnianego i płatków owsianych,
mieszamy dokładnie łyżką,robimy dołek i wlewamy wyrośnięty zaczyn,ciepły ale nie gorący kefir z zakwasem
 i wszystko dokładnie wyrabiamy ręką,lub mikserem ok.10 min.do uzyskania elastycznego ciasta,gdyby ciasto było za bardzo zbite i zwarte można dolać trochę ciepłej wody podczas wyrabiania.
Wyrobione ciasto przełożyłam do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego,
boki wysypałam ziarnem,i tak pozostawiłam przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia,do podwojenia objętości od 1-1,5 godz. 
Składniki na pomadę zagotować w rondelku i posmarować ciepłą wyrośnięty chleb,następnie posypać ulubionymi ziarnami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 C przez ok.godz.chleb po upieczeniu i wyjęciu z naczynia powinien wydawać głuchy odgłos po stuknięciu od spodu.
Po upieczeniu wyjąć z naczynia żaroodpornego i pozostawić do wystygnięcia na kratce.
 
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies