Chlebek Bananowy.

Słodko Słodka
2 komentarze
Przygotowuje się go podobnie jak muffiny,a co ważne nie potrzebny nam mikser wystarczy tylko widelec i mocno dojrzałe banany:-)

Składniki:

3 dojrzałe banany
240 g mąki pszennej
100 g cukru
60 g masła
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
cukier waniliowy małe opak.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej,masło roztopić i ostudzić,banany rozgnieść widelcem na gładką masę,dodać do bananów ostudzone masło,roztrzepane jajko,cukry,sól i wymieszać widelcem.


 Do składników mokrych przesiać mąkę i proszek do pieczenia, sodę rozpuścić w soku z cytryny, od razu dodać do masy, wszystko wymieszać widelcem.
Formę keksówkę 10×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia,  
 gotową masę przełożyć do formy, wyrównać


Piec w 180 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka
Po upieczeniu chlebek wyjąć z papierem z formy, studzić na kratce
Po ostygnięciu zdjąć papier, kroić w plastry.


Przepis od Smakołyki Bereniki.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
koshanti

Czy w smaku czuć te babany? Chciałabym zrobić ten chlebek, ale boję się, że nie da się go jeść inaczej niż na słodko.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies