175
Przygotowuje się go podobnie jak muffiny,a co ważne nie potrzebny nam mikser wystarczy tylko widelec i mocno dojrzałe banany:-)
Składniki:
3 dojrzałe banany
240 g mąki pszennej
100 g cukru
60 g masła
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
cukier waniliowy małe opak.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej,masło roztopić i ostudzić,banany rozgnieść widelcem na gładką masę,dodać do bananów ostudzone masło,roztrzepane jajko,cukry,sól i wymieszać widelcem.
Do składników mokrych przesiać mąkę i proszek do pieczenia, sodę rozpuścić w soku z cytryny, od razu dodać do masy, wszystko wymieszać widelcem.
Formę keksówkę 10×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia,
gotową masę przełożyć do formy, wyrównać
Formę keksówkę 10×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia,
gotową masę przełożyć do formy, wyrównać
Piec w 180 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka
Po upieczeniu chlebek wyjąć z papierem z formy, studzić na kratce
Po ostygnięciu zdjąć papier, kroić w plastry.
Po upieczeniu chlebek wyjąć z papierem z formy, studzić na kratce
Po ostygnięciu zdjąć papier, kroić w plastry.
Przepis od Smakołyki Bereniki.
Czy w smaku czuć te babany? Chciałabym zrobić ten chlebek, ale boję się, że nie da się go jeść inaczej niż na słodko.
To nie jest typowy chlebek,można porównać do ciasta marchewkowego,tylko tu są banany zamiast marchewki :-)Pozdrawiam