Prosty i pyszny chlebek z warzywami i serem,można dać do niego swoje ulubione dodatki.Wzorowałam się na przepisie ze strony I love bake.
 Składniki na Ciasto:
 
3 i 1/3 szkl.mąki pszennej
paczka drożdży instant 7 g (ok.40 g świeżych )
1,5 szkl.ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżki ketchupu pikantnego
1,5 łyżki przyprawy do pizzy lub ulubiona mieszanka ziół
100 g tartego sera 
 
Dodatkowo:
 
2,5 szkl.ulubionych dodatków
u mnie czerwona papryka,czerwona cebula,kukurydza
100 g tartego sera
2 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki i bazylia solidna garść
 
 
Przygotowanie:
Drożdże instant zalać całością ciepłej wody i pozostawić w misce na parę min.
Przesiewamy przez sitko mąkę,wsypujemy sól i cukier,przyprawę do pizzy,wrzucamy ketchup,całość mieszamy łyżką drewnianą tylko do połączenia,następnie wrzucamy nasze dodatki drobno pokrojone (papryka,cebula,przeciśnięty czosnek przez praskę,natkę pietruszki oraz bazylię),tarty ser,ponownie całość mieszamy łyżką,tak aby wszystkie składniki ładnie się połączyły,owijamy miskę folią spożywczą,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godz.w ciepłe miejsce,po tym czasie odstawiamy miskę na godz.do lodówki.

Ciasto wyjmujemy z miski na solidnie oprószony mąką blat,matę silikonową,rozwałkowujemy ciasto na prostokąt grubości 1-1,5 cm,rozsypujemy tarty ser na wierzchu,

następnie rolujemy wzdłuż dłuższego boku,oba końce podwijamy pod spód.

Chlebek przekładamy na blaszkę od piekarnika,wyłożoną papierem do pieczenia.

Pozostawiamy przykryty ściereczką do napuszenia na 10 min.
Pieczemy ok.30-35 min.w temp.u mnie 15 min.w temp.200 C,następnie przykryłam chlebek folią aluminiową,żeby się nie spiekł za mocno z wierzchu i podwyższyłam temp.do 220 C.(w oryginale był pieczony w temp.230 C przez cały czas pieczenia).
Uwagi:
Surowe ciasto dość mocno się klei,dobrze jest je obtaczać w mące a nie wyrabiać go z większą ilością mąki jak jest w przepisie,dzięki temu chlebek będzie delikatny,wilgotny i smaczny na drugi dzień.
 
 











Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

świetny pomysł

Patricia

Wyglada bardzo apetycznie 🙂

Iwona

O proszę, bardzo pomysłowo 🙂

Aga

Coś mi się wydaje, że ukradnę Ci ten przepis 😘

Pizza w Wiśle

Bardzo ciekawa opcja, trzeba wypróbować 😀

Marzena

Wczoraj robiłam i wyszedł mi zakalec co źle zrobiłam ale w smaku pyszny

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies