494
Prosty i pyszny chlebek z warzywami i serem,można dać do niego swoje ulubione dodatki.Wzorowałam się na przepisie ze strony I love bake.
Składniki na Ciasto:
3 i 1/3 szkl.mąki pszennej
paczka drożdży instant 7 g (ok.40 g świeżych )
1,5 szkl.ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżki ketchupu pikantnego
1,5 łyżki przyprawy do pizzy lub ulubiona mieszanka ziół
100 g tartego sera
Dodatkowo:
2,5 szkl.ulubionych dodatków
u mnie czerwona papryka,czerwona cebula,kukurydza
100 g tartego sera
2 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki i bazylia solidna garść
Przygotowanie:
Drożdże instant zalać całością ciepłej wody i pozostawić w misce na parę min.
Przesiewamy przez sitko mąkę,wsypujemy sól i cukier,przyprawę do pizzy,wrzucamy ketchup,całość mieszamy łyżką drewnianą tylko do połączenia,następnie wrzucamy nasze dodatki drobno pokrojone (papryka,cebula,przeciśnięty czosnek przez praskę,natkę pietruszki oraz bazylię),tarty ser,ponownie całość mieszamy łyżką,tak aby wszystkie składniki ładnie się połączyły,owijamy miskę folią spożywczą,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godz.w ciepłe miejsce,po tym czasie odstawiamy miskę na godz.do lodówki.
Ciasto wyjmujemy z miski na solidnie oprószony mąką blat,matę silikonową,rozwałkowujemy ciasto na prostokąt grubości 1-1,5 cm,rozsypujemy tarty ser na wierzchu,
następnie rolujemy wzdłuż dłuższego boku,oba końce podwijamy pod spód.
Pozostawiamy przykryty ściereczką do napuszenia na 10 min.
Pieczemy ok.30-35 min.w temp.u mnie 15 min.w temp.200 C,następnie przykryłam chlebek folią aluminiową,żeby się nie spiekł za mocno z wierzchu i podwyższyłam temp.do 220 C.(w oryginale był pieczony w temp.230 C przez cały czas pieczenia).
Uwagi:
Surowe ciasto dość mocno się klei,dobrze jest je obtaczać w mące a nie wyrabiać go z większą ilością mąki jak jest w przepisie,dzięki temu chlebek będzie delikatny,wilgotny i smaczny na drugi dzień.
świetny pomysł
Wyglada bardzo apetycznie 🙂
O proszę, bardzo pomysłowo 🙂
Coś mi się wydaje, że ukradnę Ci ten przepis 😘
Bardzo ciekawa opcja, trzeba wypróbować 😀
Wczoraj robiłam i wyszedł mi zakalec co źle zrobiłam ale w smaku pyszny
Ciężko mi tak napisać na odległość, jeśli nie dałaś za dużo dodatków i ciasto dobrze wyrosło przed pieczeniem to nie powinno być zakalca. Pozdrawiam