Bardzo fajna alternatywa na urodziny naszych pociech i nie tylko;-)



Do zrobienia tego ciacha wykorzystałam litrową butelkę,po Sprite,ale możecie użyć każdą inną,również większą,na moim fp znajdziecie również ciacho w butelce po Coli:-)

Składniki:

3 czekolady białe



2 galaretki(żółta do masy śmietanowej a zielona do środka)


1 kubeczek śmietany 30% 330 ml

garsć ryżu kolorowego preparowanego(opcjonalnie)
skrawki biszkoptu,jasnego lub ciemnego,ale możecie też dać pokruszone ciastka lub cukierki,co lubicie,ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia;-)
Galaretkę zieloną można sobie przygotować dzień prędzej wieczorem,zalać 1 szkl.wrzątku i odstawić do stężenia.





Wykonanie:
Rozpoczynamy od rozpuszczenia czekolady na parze,w małym rondelku wlewamy wodę,podgrzewamy ją,wyłączamy palnik i nakładamy miseczkę,tak żeby dno nie stykało się z wodą,wrzucamy czekoladę do miseczki,można przykryć talerzykiem,i co jakiś czas mieszamy do rozpuszcenia ,tak żeby była płynna.Można dać barwnik tylko pamiętajcie,że musi to być barwnik do czekolady,ja użyłam zwykłego i efektu nie ma żadnego;-)
Czekolada nam się rozpuszcza,w tym czasie zabieramy się za butelkę,z pustej butelki odklejamy etykietę,w miejscu etykiety robimy nacięcię małymi nożyczkami i jedziemy na około butelki,aż powstaną nam dwie części.Osuszamy ręcznikiem w środku,i wlewamy płynną czekoladę pierw do jednej połowy,rozprowadzamy po całości,przechylając góra,dół na boki,wkładamy do zamrażalnika,tak samo postępujemy z drugą połową butelki.Czynnosć z czekoladą dobrze jest powtórzyć jeszcze z 2 ,3 razy,nie może być prześwitów,czekolada musi pokryć całą powierzchnię butelki,za nim nadziejemy ją masą śmietanową.




Masa śmietanowa:
Ubijamy smietankę na sztywno,można dać łyżkę cukru pudru,ale to opcjonalnie,masa i tak będzie słodka,do ubitej masy wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową,miksujemy krótko i wrzucamy co tam mamy,czyli u mnie skrawki biszkoptu jasnego i ciemnego pokrojone w kostkę,garść ryżu preparowanego kolorowego,zielona galaretka pokrojona w kostkę,wszystko mieszamy delikatnie łyżką,i napełniamy nasze połówki butelki,równo po sam brzeg,wrzucamy na pół godz.do zamrażalnika.A najlepiej dłużej,wyjąć i delikatnie naciąć nożyczkami od góry,tak żeby nie uszkodzić czekolady,ja nacięłam do połowy,po czym odkręciłam nakrętkę i wypchnęłam palcem tak,że wyszła mi cała połowa butelki,z drugą połową postąpić podobnie.
Nakładamy obie połówki na siebie i możemy z rękawa cukierniczego objechać płynną czekoladą łączenie dwóch połówek,lub zostawić i nakleić na łączenie etykietę i gotowe:-)
Ciacho najlepiej kroić nożem wyciągniętym z wrzątku.




Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina Holly
4 lat temu

Wow jestem pod wrażeniem, super 🙂