Do zrobienia tego ciacha wykorzystałam litrową butelkę,po Sprite,ale możecie użyć każdą inną,również większą,na moim fp znajdziecie również ciacho w butelce po Coli:-)
Rozpoczynamy od rozpuszczenia czekolady na parze,w małym rondelku wlewamy wodę,podgrzewamy ją,wyłączamy palnik i nakładamy miseczkę,tak żeby dno nie stykało się z wodą,wrzucamy czekoladę do miseczki,można przykryć talerzykiem,i co jakiś czas mieszamy do rozpuszcenia ,tak żeby była płynna.Można dać barwnik tylko pamiętajcie,że musi to być barwnik do czekolady,ja użyłam zwykłego i efektu nie ma żadnego;-)
Masa śmietanowa:
Ubijamy smietankę na sztywno,można dać łyżkę cukru pudru,ale to opcjonalnie,masa i tak będzie słodka,do ubitej masy wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową,miksujemy krótko i wrzucamy co tam mamy,czyli u mnie skrawki biszkoptu jasnego i ciemnego pokrojone w kostkę,garść ryżu preparowanego kolorowego,zielona galaretka pokrojona w kostkę,wszystko mieszamy delikatnie łyżką,i napełniamy nasze połówki butelki,równo po sam brzeg,wrzucamy na pół godz.do zamrażalnika.A najlepiej dłużej,wyjąć i delikatnie naciąć nożyczkami od góry,tak żeby nie uszkodzić czekolady,ja nacięłam do połowy,po czym odkręciłam nakrętkę i wypchnęłam palcem tak,że wyszła mi cała połowa butelki,z drugą połową postąpić podobnie.
Nakładamy obie połówki na siebie i możemy z rękawa cukierniczego objechać płynną czekoladą łączenie dwóch połówek,lub zostawić i nakleić na łączenie etykietę i gotowe:-)
Ciacho najlepiej kroić nożem wyciągniętym z wrzątku.
Wow jestem pod wrażeniem, super 🙂
Robiłam jeszcze Coca-Colę w dużej butli,ale to był wtedy pierwszy raz i miałam problem z wyciągnięciem zawartości z butli;-)
A ja myśłałam, że ciasto jest włożone do butelki i zastanawiałam się jak je wyjąć he he
A to taki bajer, fajne szczególnie robi wrażenie na dzieciakach 🙂