1,2K
Tak,tak to nie pomyłka,ciasteczka na bazie majonezu,jak dla mnie rewelacja,rozpływają się w ustach,kruchutkie idealne do maczania w porannej kawie 🙂
Składniki:
60 szt.
200 g masła lub margaryny
200 g majonezu
1 jajko L
3/4 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
0,5 łyżeczki soli
3,5 szkl.mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło i majonez w temp.pokojowej
zmiksować na jednolitą puszystą masę,następnie wbić jajko,wsypać sól i cukry,
miksować przez 2-3 min. do połączenia,i wsypywać partiami przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia,cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką u mnie akurat Wilton M1,
można użyć dowolnej,i wyciskamy ciasteczka na blaszkę w niewielkich odstępach od siebie,ponieważ delikatnie się nam rozrosną pod wpływem temp.
Pieczemy 15-20 min.do zarumienienia w temp.200 C.
Proste,szybkie ciasteczka,nie potrzeba lukrować i cudować,bo same w sobie są bardzo smaczne.
Ciastka w smaku przepyszne, ale wyszły mi tak kruche, że nie mogłam ich z blaszki wyjąć. Dlaczego?? Wszystko wg przepisu.
Dobrze jest chwilkę odczekać zaraz po wyjęciu z pieca,wtedy robią się twardsze i same zsuwają z blaszki do miski,albo ściągać od razu po upieczeniu łopatką i jest oki.Pozdrawiam 🙂
No właśnie nie bardzo :/ Kruszą się w rękach kiedy próje je wziąć. Może nastepnym razem dodam więcej mąki 🙂 Ale dziękuję za przepis (za ten i kilka innych bo często tu zaglądam) Pozdrawiam
A może majonez temu winny,moje się nie kruszyły,ja używam zawsze do wszystkiego Majonez Grudziądzki z Ocetixu,czy to jajo,czy sałatka,i inne cuda to mój ulubiony inne mi nie podchodzą :-)Dziękuje serdecznie niedługo pojawi się więcej sezonowych przepisów ;-)Pozdrawiam
Właśnie wyszły z pieca, przepyszne, kruche, łatwe do zrobienia. Polecam i Dziękuję za przepis 🍪
Super, dziękuje pięknie za komentarz 🙂 Jak poleżą trochę w puszce są jeszcze lepsze, ale u mnie nigdy za długo nie leżą 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂