819
Ciasteczka robiliśmy wspólnie z synkiem,na drugie śniadanko 🙂 Wyszły bardzo dobre,następnym razem zrobimy z podwójnej porcji.
Składniki:
14 szt.
120 g miękkiego masła
100 g cukru brązowego
140 g płatków owsianych
130 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
100 g rodzynek
50 g czekolady
Przygotowanie:
Do miski wrzucić miękkie masło,wsypać cukier(można go zastąpić innym słodzidłem),wbić jajko i ubić mikserem na najwyższych obrotach.
Przesiać przez sitko mąkę z sodą,cynamonem,wsypać sól,oraz płatki owsiane,wszystko zmiksować krótko mikserem do połączenia na małych obrotach.
Dodać rodzynki i czekoladę wymieszać dokładnie łyżką.
Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na 45 min.do zamrażalnika.
Po tym czasie wyjąć miskę i nabierać ciasto łyżką do lodów,układać kulki na blaszce od piekarnika,wyłożonej papierem do pieczenia,ciacha układać w odstępach 5 cm,górę delikatnie spłaszczyć.
Piec w temp.180 C,12-15 min.ciastka powinny mieć zarumienione brzegi,po wyjęciu z piekarnika i wystygnięciu robią się twardsze.
przyznam że owsianych ciastek jeszcze nie robiłam. Pysznie wyglądaja
Ja robiłam ciastka owsiane z podobnych składników tylko nie wiem dlaczego należy ciasto zagrażać
Żeby miało ładniejszy kształt.