850
Robiąc je wspólnie z Waszymi pociechami spędzicie fajnie czas,mina dzieci bezcenna przy wyciąganiu gotowych ciasteczek z piekarnika.
Składniki:
23 szt.
1 jajko L
2 szkl.mąki ziemniaczanej
2 łyżki kopiaste mąki pszennej
4 czubate łyżki cukru pudru
150 g miękkiej Kasi
34 łyżeczki sody
odrobina ulubionego aromatu
Dodatkowo:
Kakao
oraz gwint od butelki po wodzie mineralnej lub innym napoju.
Przygotowanie:
Margarynę z cukrem ucieramy na gładką masę
,wbijamy jajko,wlewamy aromat,cały czas miksując stopniowo dodajemy przesiane przez sitko mąki z sodą,
dodajemy stopniowo,tak by ciasto było elastyczne i nie pękało nam podczas pieczenia.
Formujemy w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego, (gdyby ciasto mocno się kleiło można maczać palce w wodzie ) i układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,kuleczki układamy w odstępach gdyż nasze pieczarki jeszcze urosną.
Gwint suchej,pustej butelki wkładamy do paczki z kakao i wbijamy w środek ciasteczka,
czynnosc powtarzamy aż do nadziania wszystkich ciasteczek,pieczarki mają już zarys nóżki,więc teraz wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok.15 min.do zrumienienia.
Gotowe kapelusze pieczarek możemy maczać w roztopionej czekoladzie na parze.
Te maczane znikły u nas w locie 😉
Przepis z Grup Kulinarnych,trochę zmodyfikowałam 😉
Cudowne Ci wyszły, koniecznie muszę spróbować przepisu ^_^ mam takie pytanie, ile grzybków wyszło z podanych składników?
Przepraszam, przeoczyłam tę informację na początku przepisu 😉 Już widzę, że 23 sztuki.
Znam ten przepis z książki Martel.
Kiedyś wypróbujemy, bo kusi bardzo
Ciastka wyglądają pięknie. Niestety bardzo sypkie- nie sposób ich konsumować. A w smaku porażka. Nie dało się przełknąć. Ohydny sodowy posmak . Kostka masła zmarnowana
Tak ciasteczka są bardzo sypkie, to bardziej wypiek dla dzieci jak dla starych koni ;-)u mnie nikt nie narzekał, ale ciasteczka mają swoich przeciwników zdaje sobie z tego sprawę. Pozdrawiam