Ciasteczka z Galaretką i Białą Czekoladą.

Słodko Słodka
0 komentarze
Pierwszy raz je robiłam na Walentynki w tym roku,ale tak zasmakowały moim chłopakom,że 
zagoszczą u nas również na Wielkanoc,na ciasteczka te trafiłam na stronie Dr.Oetker  ,są  naprawdę rewelacyjne 🙂

Składniki:
30-35 szt.w zależności od wykrawaczek

300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła lub margaryny
60 g cukru pudru
szczypta soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker
1 jajko L

Dodatkowo:

galaretka pomarańczowa
galaretka wiśniowa
tabliczka białej czekolady-100 g
Przygotowanie:
Mąkę,cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do miski przez sitko,masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki,wrzucić do miski,wbić jajko ze szczyptą soli,następnie posiekać całość nożem i szybko zagnieść ciasto,gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wrzucić na pół godz do zamrażalnika.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia,piekarnik nagrzać do 180 C,schłodzone ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie,na grubość 2 mm,wykrawać ciasteczka i układać na blaszce,pamiętając,aby wycinać pary,w jednym ciasteczku zawsze mniejszym wykrawaczem wyciąć środek.
Ciasteczka pieczemy 8-10 min.do zarumienienia.
Upieczone ciasteczka odstawiamy do przestygnięcia.
Galaretki rozpuścić każdą w 1 szklance wrzątku,wymieszać i odstawić do wystudzenia,następnie,żeby szybciej zaczęły się ściągać wstawić do zamrażalnika,kontrolując czy nie tężeje.
Czekoladę rozpuścić na parze,czyli zagotować wodę w małym rondelku i nałożyć na niego miseczkę tak,aby się nie stykała z wodą,wrzucić do miseczki czekoladę połamaną na mniejsze kawałki,przykryć dekielkiem,i po 5 min.wymieszać dokładnie,następnie smarować pełne ciasteczka na wierzchu i przykładać na wierzch te z wyciętym środkiem,tak aby się sklepiły,żeby galaretka nie wypłynęła.
Do sklejonych ciasteczek,wlewamy małą łyżeczką najlepiej, tężejącą galaretkę,odstawiamy do lodówki i gotowe,u mnie kilka ciasteczek powstało z wiórkami kokosowymi na wierzchu.


 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies