Łatwe, proste i szybkie kruche ciasteczka z marmoladą. Nie przejdziesz obok nich obojętnie, rozpływają się w ustach, na jednym nie skończysz. Ciasteczka te można również zrobić bez użycia worka cukierniczego, czyli normalnie rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Polecam, idealne do kawy lub herbaty, a dzieci też chętnie po nie sięgają.
Składniki:
45 szt.
- 300 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła w temp.pokojowej
- 80 g cukru pudru
- 1 białko
- ulubiona marmolada lub powidła
Przygotowanie:
- Masło ubić z cukrem pudrem na puch, dodać białko, zmiksować, następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę.
- Zagnieść miękkie i jednolite ciasto.
- Ciasto jest gotowe do robienia ciasteczek.
- Ciasto można rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać ciasteczka wykrawaczami, lub przy pomocy silikonowego rękawa i tylki do tortów wyciskać ciasteczka. Zrobić palcem wgłębienie na środku każdego ciacha i nałożyć odrobinę marmolady.
- Piec w temp.180 C ok.10 min. do zarumienienia.
Na jednym nie skoncze, to prawda :)))
Takie ciacha zawsze szybko znikają 🙂
Uwielbiam takie ciasteczka. Nie jestem dobra w wypiekach, ale one tak wyglądają… chyba się skuszę 🙂
Przy tych ciasteczkach nie potrzeba specjalnych zdolności kulinarnych 🙂 Proste i smaczne 🙂
Super sprawa! To ulubione ciasteczka mojej mamy. Nie mam w domu marmolady. Myślisz, że z dżemem też się udadzą?
Myślę,że tak,można też wcisnąć w środek rodzynkę,żurawinę itp.
Czy rękaw cukierniczy musi być silikonowy czy może być materiałowy?
Jaki masz pod ręką,żeby tylko dało radę wyciskać.
Cuuudowne <3
🙂
uwielbiam takie ciasteczka
Jakie ładne 🙂
Witam serdecznie. Ciasteczka są obłędne. Polecam z całego serca . Mam ogromną prośbę, szukam takiego wzoru końcówki, mozesz zdradzic co to za końcówka, bardzo proszę. Pozdrawiam serdecznie .