308
Uwielbiam takie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą, stanowczo za rzadko je robię, są pyszne. Szczególnie dzieci mają słabość do takich ciasteczek.
Składniki:
40 szt.
180 g masła orzechowego
100 g masła
170 g cukru trzcinowego
mały cukier waniliowy
1 jajko L
200 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej.
Miękkie masło orzechowe,masło i cukier ubijam na puch,następnie wbijam jajko i wsypuje cukier waniliowy,miksuje krótko i przesiewam przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia,daje szczyptę soli,wsypuje drobinki czekoladowe,mieszam dokładnie mikserem na małych obrotach lub można użyć łyżki do wymieszania.
Z gotowego ciasta formuje w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego,układam w odstępach na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasta piec w temp.175 C przez 15-20 min.do zarumienienia.
Gotowe letnie ciasteczka przełożyć do puszki.
Z doświadczenia wiem,że takie ciacha szybko znikają,także nie zagrzeją długo miejsca w zamkniętej puszce 🙂
Wyglądają cudnie☺☺
Szybkie i nieskomplikowane. Muszą być pyszne!
bardzo fajne te ciasteczka