288
Drobne ciasteczka do kawy,mała rzecz a cieszy,szybkie i tanie.
Składniki:
50 szt.
150 g mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
3 łyżki brązowego cukru
60 g miękkiego masła lub margaryny
3-4 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka świeżo zaparzonej kawy
Przygotowanie:
Miękkie masło zmiksować z cukrem,dodać śmietanę i letnią łyżkę kawy,zamieszać do połączenia następnie przesiać przez sitko mąkę z kakao i zagnieść ręką ciasto o konsystencji plasteliny,tak aby nie kleiło się do rąk,jeśli będzie się kleić wsypać trochę mąki.
Odrywamy małe kawałki ciasta i kulamy w rękach kulki wielkości wiśni,odkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,następnie bierzemy wykałaczkę przykładamy na środku każdej kulki delikatnie dociskając,
tak aby powstało ziarenko kawy.
Pieczemy w temp.200 C przez ok.15 min.