Pyszny przekładaniec,ciasto prezentuje się pięknie,i jest równie smaczne,masa na ciepło z dodatkiem kwaśnej śmietany,a całość wykończona prażonym kokosem…Poezja 🙂

Składniki:
Tortownica 22 cm

Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki sody
0,5 szkl.drobnego cukru
125 g masła lub margaryny
2 jajka L
0,5 szkl.śmietany 18 %
Masa:
3 szkl.mleka
1 szkl.śmietany 18 % 
3 jajka L
1 szkl.cukru drobnego
250 g masła lub margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
Prażony kokos:
100 g wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
1 łyżka masła

Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia ciasta,do miski wbijamy jajka,wlewamy śmietanę,wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną miksujemy do połączenia się składników,w drugiej miseczce przesiewamy przez sitko mąkę z sodą,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do mąki,siekamy następnie,

całość wrzucamy do zmiksowanej masy i szybko zagniatamy gładkie ciasto.

Gotowe ciasto dzielimy na 7 równych kawałków,

tortownicę wykładamy spód papierem do pieczenia,a boki sam dół smarujemy delikatnie masłem,następnie wylepiamy dno tortownicy ciastem.

Pieczemy w tepm.180 C przez 15 min.i tak do wykończenia ciasta.
Gotowe spody powinny wystygnąć za nim je przełożymy masą.


Do miski wbijamy jajka,wlewamy śmietanę,wsypujemy cukier waniliowy,oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia,

do rondelka wlewamy mleko,wsypujemy cukier,oraz wrzucamy masło pokrojone na mniejsze kawałki,i gotujemy na małym ogniu,mieszamy i stopniowo dolewamy zmiksowaną masę,gotujemy do zgęstnienia ciągle mieszając.

Gorącą masą przekładamy blaty ciasta,tortownicę boki wykładamy papierem do pieczenia ponad rant tortownicy,na dnie kładziemy pierwszy spód i wylewamy część gorącej masy,tak aby starczyło na przełożenie pozostałych 6 blatów,ostatni smarujemy cienko masą i wysypujemy prażone wiórki kokosowe z patelni.

Wiórki wysypujemy na patelnie razem z masłem i cukrem i prażymy do zrumienienia.

Ciasto najlepsze jest na 2,3 dzień,gdy smaki się przegryzą,jest bardzo delikatne,i super się prezentuje na stole.
Ciasto to można również upiec w prostokątnej blaszce 25×36 cm w formie 4 blatów.

 



  
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy
Anonimowy
3 lat temu

Bajeczne Asiu ��przepis zabieram Ania S

Pieprzyć z fantazją

Bardzo fajny przepis, wydaje się to ciasto być delikatne. Narobiłaś mi smaka😄 zbliżają się święta, więc zastanowię się czy nie zrobić taki smakołyk 😀