1,7K
Bardzo lubimy ciasto szpinakowe, więc ciasto arbuz zrobiłam w dużej blaszce. Polecam zrobić z połowy składników i w tortownicy, będzie bardziej efektowne.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Ciasto:
3 szkl.mąki pszennej
1,5 szkl.cukru
1,5 szkl.oleju
5 jaj L
4 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g szpinaku mrożonego
Krem:
500 ml śmietanki kremówki 36 %
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
galaretka krystaliczna truskawkowo-waniliowa Dr.Oetker
Góra:
3 galaretki truskawkowe na 5 szkl.wrzątku
Dodatkowo:
garść drobinek czekoladowych
Przygotowanie:
Na ciasto ważne,aby wszystkie składniki były w temp.pokojowej!!!
Szpinak rozmrażamy,odsączamy na durszlaku dociskając łyżką.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,dolewamy olej i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,przesianą przez sitko.
Cały czas miksujemy,dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.
Wlewamy
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego
piekarnika,na około godz.
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego
piekarnika,na około godz.
Pieczemy w temp.170 C.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do wystygnięcia,piekłam wieczorem,a rano ścięłam wierzch ciasta ok.0,5 cm.
Galaretkę krystaliczną rozpuściłam w szkl.wrzątku.
Śmietankę i serek schłodzić w zamrażalniku ok.20 min.następnie ubić mikserem na sztywno,wsypać cukier puder.
Gdy galaretka zacznie tężeć,wlać ją do ubitej śmietany z mascarpone i krótko miksować tylko do połączenia,wylać masę na ciasto szpinakowe,wyrównać wierzch i rozsypać drobinki czekoladowe.
Ciasto wstawić do lodówki,żeby masa stężała.
Rozpuścić galaretki truskawkowe we wrzątku,gdy zaczną tężeć,
wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki.
świetny efekt!
świetnie wygląda