1,1K
4 jajka M
34 szkl.mąki tortowej
Biszkopt,masa budyniowa,krakersy,masa kajmakowa i bita śmietana…Dawno nie robiłam,a już tak za mną chodziło od dłuższego czasu.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Biszkopt:
4 jajka M
3/4 szkl.cukru
34 szkl.mąki tortowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa Budyniowa:
750 ml mleka
2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
pół szklanki cukru
150 g masła lub margaryny
2 paczki krakersów
1 puszka masy kajmakowej
Masa Śmietanowa:
500 ml śmietanki kremówki
3 łyżeczki żelatyny
50 ml wrzącej wody
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
czekolada do potarcia na wierzch
Przygotowanie:
Białka
oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypywać
partiami cukier cały czas miksując,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy
do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąki z
proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy
ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika na ok.25 min.do
tzw.suchego patyczka,pieczemy w temp.180 C.
oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypywać
partiami cukier cały czas miksując,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy
do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąki z
proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy
ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika na ok.25 min.do
tzw.suchego patyczka,pieczemy w temp.180 C.
Po upieczeniu odwracamy do góry dnem,wykładamy na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
Mleko wlewamy do garnka,odlewamy 34 szkl.do rozmieszania proszku budyniowego,do mleka w garnku wsypujemy cukier i wrzucamy posiekane na mniejsze kawałki masło,całość zagotowujemy co jakiś czas mieszając,wlewamy na gotujące się mleko rozmieszane budynie i mieszamy do zgęstnienia i zagotowania.
Jeszcze ciepłą masę budyniową wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy równomiernie,po całości,na budyń wykładamy krakersy,następnie smarujemy krakersy masą kajmakową(aby masa dobrze się rozsmarowywała dobrze,jest ją wrzucić do miski z ciepłą wodą na parę min.)na masę kajmakową układamy warstwę krakersów.
Śmietankę schładzamy w zamrażalniku przez ok.20 min.żelatynę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy,wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder do smaku,następnie w mikrofali podgrzewamy kilka sekund żelatynę,tylko do rozpuszczenia,wrzucamy do żelatyny łyżkę ubitej śmietanki,mieszamy szybko i całość wlewamy do ubitej śmietanki,miksując mikserem.
Ciasto najlepsze jest na 2,3 dzień.
P.S.U mnie nigdy nie dotrwało do 3 dnia 😉