579
Postanowiłam przed Sylwestrem jeszcze przetestować coś extra,w końcu nie samymi świętami człowiek żyje 😉 Pomysł znalazłam na kanale Kobiece Inspiracje – tak,tak,to absolutnie hicior :-)Może ktoś skorzysta z przepisu na święta a może na Sylwestra 😉
Składniki:
Tortownica 24 cm
Ciasto:
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 jajko
250 ml ciepłej wody
Farsz:
500 g mięsa wieprzowo-wołowego
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
pół szkl.ketchupu pikantnego Kotlin
kilka ogórków konserwowych
250 g pieczarek
14 szkl.musztardy
250 g żółtego sera
Dodatkowo:
1 jajko i 2 łyżki mleka
sezam do posypania
olej do smażenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski,wbijamy jajko,wsypujemy cukier i sól,wlewamy olej,w wodzie rozkruszamy drożdże,mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy do miski,następnie wszystko mieszamy łyżką i zagniatamy ciasto do momentu,aż samo będzie odchodziło od ręki,miskę smarujemy oliwą,wkładamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok.godzinę.
A w między czasie przygotowujemy farsz,cebulę kroimy w kostkę
i podsmażamy na oleju,wrzucamy mięso mielone wymieszane z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,majerankiem,solą i pieprzem,
usmażone mięso odkładamy na bok,i kroimy pieczarki na paski,które również smażymy na małej ilości oleju,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,
następnie kroimy ogórki konserwowe na talarki.
Gdy ciasto drożdżowe nam wyrośnie
dzielimy je na pół i jedną część ciasta rozwałkowujemy na podsypanym delikatnie mąką blacie na kształt koła,nawijamy na wałek i przenosimy nad tortownicę ( tortownicę spód wyłożyłam papierem do pieczenia a boki folią aluminiową,żeby zakryć wiek mojej formy,boki delikatnie na tłuściłam ;-)) rozkładamy równo ciasto tak aby brzegi wychodziły na zewnątrz,
na dno tortownicy wykładamy mięso z cebulką,
wyrównujemy ścieramy na tarce ser,
smarujemy ketchupem Kotlin Pikantny całość,następnie układamy talarki ogórka konserwowego
na ogórka plasterki pieczarek,
ścieramy na tarce ser,smarujemy wierzch musztardą nie grubo,
ścieramy żółty ser ,nadmiar ciasta z brzegów przycinamy i odkładamy na bok,
przyda nam się do zrobienia warkocza,brzegi ciasta zawijamy do środka i kładziemy na nie 2 kawałek rozwałkowanego ciasta,
wierzch smarujemy rozbełtanym jakiem z mlekiem,z reszty ciasta,które nam zostało dzielimy na 3 kawałki i formujemy z nich 3 cieniutkie paski,zaplatamy warkocz,układamy na wierzchu przy brzegach formy,smarujemy jajkiem z mlekiem,środek sypiemy sezamem
i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 C ,na 20-25 min.
Pomysł na to cudo znalazłam u Kobiece Inspiracje.
Wstawiam Filmik,żeby było łatwiej,u mnie delikatnie przerobiona wersja 😉
Polecam również inne inspiracje z tego kanału 🙂
Juz to lubie…moje smaki…dziekuje za przepis.
Polecam 😉 Pozdrawiam
ooo, jak zrobię to "ciasto", to mój facet zwariuje 😀
super przepis 🙂
Mój zwariował 😉 Coś innego i bardzo dobre,musisz zrobić 🙂 Pozdrawiam
ciachu wygląda rewelacyjnie, będę musiała zrobić kiedyś podobne:)
Super :-)Polecam