Testowałam brownie z gruszką,z truskawkami,piekłam ciasto marchewkowe,bananowe,szpinakowe,więc dlaczego by nie spróbować ciasta z cukinią;-)


Składniki:
Blaszka 24×24 cm

1 szkl.mąki
34 szkl.cukru
0,5 szkl.kakao
100 g czekolady gorzkiej
0,5 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
13 szkl.oleju
14 szkl.mleka
2 szkl.startej cukini (3 średnie cukinie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej.
Rozpuszczamy czekoladę i czekamy aż przestygnie,jajka ubijamy z cukrem,dodajemy czekoladę,mleko,olej i miksujemy do połączenia.
Suche składniki przesiewamy przez sitko i dodajemy do startej na małych oczkach tarki cukinii,odciśniętej z nadmiaru soku,mieszamy łyżką,dodajemy do ciasta i wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników.
Przygotowujemy blaszkę 24×24 cm,wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Pieczemy w temp.180 C przez ok.30 min.

Gotowe po wystygnięciu polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą.


Przepis z Grup Kulinarnych.


Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments