242
Testowałam brownie z gruszką,z truskawkami,piekłam ciasto marchewkowe,bananowe,szpinakowe,więc dlaczego by nie spróbować ciasta z cukinią;-)
Składniki:
Blaszka 24×24 cm
1 szkl.mąki
34 szkl.cukru
0,5 szkl.kakao
100 g czekolady gorzkiej
0,5 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
13 szkl.oleju
14 szkl.mleka
2 szkl.startej cukini (3 średnie cukinie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej.
Rozpuszczamy czekoladę i czekamy aż przestygnie,jajka ubijamy z cukrem,dodajemy czekoladę,mleko,olej i miksujemy do połączenia.
Suche składniki przesiewamy przez sitko i dodajemy do startej na małych oczkach tarki cukinii,odciśniętej z nadmiaru soku,mieszamy łyżką,dodajemy do ciasta i wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników.
Przygotowujemy blaszkę 24×24 cm,wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Pieczemy w temp.180 C przez ok.30 min.
Gotowe po wystygnięciu polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą.
Przepis z Grup Kulinarnych.
Przepis z Grup Kulinarnych.
Wypróbowałam ciasto z cukinią i bardzo mi posmakowało. Czasem dodaję kilka łyżek powideł lub czekośliwki, a wczoraj dołożyłam resztki marchewki i jabłka, co zalegały w spiżarni 😉
Bardzo się cieszę, że przypadło Ci do gustu i smaku, ja również bardzo lubię bawić się smakami i zawsze coś tam jeszcze dodam od siebie 🙂 W kuchni trzeba umieć się bawić 🙂 Dziękuje serdecznie za komentarz 🙂 Pozdrawiam