Ciasto Czekoladowe z Kremem Budyniowym.

Słodko Słodka
2 komentarze
Ciasto powstało na Dzień Chłopaka 😉 Takie trochę kombinowane,ale jak wiadomo takie ciacha są najlepsze,ciasto czekoladowe,nasączone kawą,przełożone kremem budyniowym,wykończone kandyzowaną skórką pomarańczową moczoną w procencie,super polewą z czekolady,która jest idealna,nie kruszy się i nie łamie.
Składniki:
Tortownica 22 cm
1,5 szkl.mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczanej
3 łyżki kakao
3 jajka L
szczypta soli
3/4 szkl.kwaśnej śmietany
34 szkl.cukru
34 szkl.oleju
Krem:
2 budynie waniliowe
500 m mleka
kostka masła lub margaryny
cukier puder do smaku
 ekstrakt z wanilii

Polewa:
200 ml śmietanki kremówki
6 g żelatyny
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki kakao
2 garście skórki kandyzowanej z pomarańczy moczonej w alkoholu
Dodatkowo:

kawa do nasączenia lub jeśli ktoś woli i może to alkohol



Przygotowanie:
Jajka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na jasną masę,wlewamy olej,cały czas miksując,wsypujemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem,sodą i kakao,oraz wlewamy śmietanę,całość krótko miksujemy tylko do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez ok.godz.
Bliżej końca pieczenia można ciasto przykryć papierem do pieczenia,gdyby góra zaczęła się za mocno przypiekać.
Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika,odpinamy obręcz tortownicy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu,zdejmujemy z ognia,przykrywamy wierzch folią aluminiową,tak aby się stykała z budyniem i pozostawiamy do wystygnięcia,do temp.pokojowej.
Masło w temp.pokojowej ucieramy na puch,wsypujemy cukier puder,miksujemy,następnie wrzucamy po łyżce budyniu do masła i ucieramy do połączenia,tak aby nie było grudek i powstał puszysty krem,na koniec wlewam ekstrakt z wanilii do smaku,krótko miksuje i krem gotowy.

Wystudzone ciasto kroje na 3 równe krążki,pierwszy krążek układam na talerzu nasączam letnią kawą z cukrem,
nakładam obręcz tortownicy,wykładam połowę kremu,wyrównuje i nakładam drugi krążek,nasączam,wykładam resztę kremu,wyrównuje,nakładam ostatni blat ciasta,nasączam,wykładam kandyzowaną skórkę z pomarańczy i wstawiam do lodówki.
 
Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić na 10 min.do napęcznienia.

Śmietankę wlać do rondelka,wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę,wsypać kakao,cukier i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników,zdjąć z ognia i wrzucić żelatynę,

energicznie wymieszać i pozostawić do lekkiego przestygnięcia,

 
 
gdy polewa zaczyna ściągać można polać wierzch ciasta,wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do ściągnięcia.
 
 
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.




 
 
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

super ciasto, apetycznie wygląda

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies