Wiśniowa Żelka:
500 g wiśni bez pestek
180 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej+50 ml wody
15 g żelatyny+80 ml wody
Krem Budyniowo-Śmietanowy:
20 g żelatyny+80 ml wody
400 ml mleka
2 jajka L
120 g cukru + 2 paski ulubionej czekolady
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
330 ml śmietany kremówki 30 %
Polewa:
1/4 kostki masła
1/4 szkl.cukru pudru
1,5 łyżki kakao
pół łyżeczki żelatyny+2 łyżki wody
Dodatkowo:
czekolada biała do potarcia
Przygotowanie:
Jajka
ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na jasną masę,wlewamy olej,cały czas
miksując,wsypujemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem,sodą i
kakao,oraz wlewamy śmietanę,całość krótko miksujemy tylko do połączenia
się wszystkich składników.
Ciasto dzielimy na 2 równe krążki.
Pierwszy wykładamy na talerzu,nakładamy rant od tortownicy,który owijamy papierem do pieczenia parę cm nad tortownicę.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
Wiśnie umyć i wydrylować,zasypać cukrem,wlać 50 ml wody i wsypać mączkę ziemniaczaną,
zagotować na małym ogniu do zgęstnienia,mieszając,zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę,
wymieszać dokładnie i odstawić do przestygnięcia,następnie wylać na przygotowane ciasto w tortownicy i wstawić do lodówki,żeby żelka ściągnęła.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
350 ml mleka zagotować z cukrem,jajka wymieszać z cukrem waniliowym,wsypać obie mąki i wlać resztę mleka,dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek.
Zagotowane mleko wlać powoli do masy jajecznej cały czas mieszając trzepaczką rózgową,przelać z powrotem do garnka i zagotować cały czas mieszając.
Zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę,dokładnie wymieszać,odstawić do przestygnięcia do temp.pokojowej(garnek wstawiłam do zimnej wody,co jakiś czas mieszałam łyżką).
Ubić schłodzoną śmietankę,porcjami wrzucać budyń w temp.pokojowej,mieszać do połączenia,wsypać startą na tarce czekoladę.
Gotowy krem wylać na warstwę wiśniową,przyłożyć ciasto czekoladowe,docisnąć i odstawić do lodówki na kilka godz.
Na schłodzone ciasto przygotowałam polewę,żelatynę zalać wodą,odstawić na chwilkę,do rondelka wrzucić masło i roztopić na małym ogniu,przesiać cukier puder,podgrzewać do roztopienia,zdjąć z ognia wrzucić kakao i żelatynę,dokładnie wymieszać i odstawić na chwilkę,następnie wylać na ciasto,równomiernie rozsmarować,potrzeć białą czekoladą na wierzchu i wstawić do lodówki.
Ciasto najlepiej smakuje na 2,3 dzień o ile dotrwa,szybko znika 🙂
Uwielbiam takie ciacha☺
Wygląda pysznie ❤ 💙 💚
z chęcią bym kawałek takiego pysznego ciasta porwała
Torcik wygląda bardzo kusząco!
WOW jakie ciacho ;-D
Jestem pełna podziwu dla Twojego talentu cukierniczego<3 wygląda bajecznie!
Czy masę jajeczną można wlać bezpośrednio do garnka z gorącym mlekiem? Potem zagotować, a jak budyń będzie gotowy, dodać startą czekoladę, żelatynę i wymieszać dokładnie?
Czekolada i wiśnie to duet idealny. Myślę, że skusiłabym się na kawałek takiego wspaniałego ciasta