Czekoladowe ciacho z wiśniową żelką i kremem budyniowo-śmietanowym,stosunkowo szybkie do zrobienia,dość efektowne i bardzo,bardzo dobre 🙂
Składniki:
Tortownica 24 cm
1,5 szkl.mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczanej
3 łyżki kakao
3 jajka L
szczypta soli
3/4 szkl.kwaśnej śmietany
3/4 szkl.cukru
3/4 szkl.oleju

Wiśniowa Żelka:

500 g wiśni bez pestek
180 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej+50 ml wody
15 g żelatyny+80 ml wody

Krem Budyniowo-Śmietanowy:

20 g żelatyny+80 ml wody
400 ml mleka
2 jajka L
120 g cukru + 2 paski ulubionej czekolady
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
330 ml śmietany kremówki 30 %

Polewa:

1/4 kostki masła
1/4 szkl.cukru pudru
1,5 łyżki kakao
pół łyżeczki żelatyny+2 łyżki wody
 
Dodatkowo:

 czekolada biała do potarcia

 Przygotowanie:
 
Jajka
ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na jasną masę,wlewamy olej,cały czas
miksując,wsypujemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem,sodą i
kakao,oraz wlewamy śmietanę,całość krótko miksujemy tylko do połączenia
się wszystkich składników.

Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez ok.godz.
Bliżej końca pieczenia można ciasto przykryć papierem do pieczenia,gdyby góra zaczęła się za mocno przypiekać.
Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika,odpinamy obręcz tortownicy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto dzielimy na 2 równe krążki.
Pierwszy wykładamy na talerzu,nakładamy rant od tortownicy,który owijamy papierem do pieczenia parę cm nad tortownicę. 


Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
Wiśnie umyć i wydrylować,zasypać cukrem,wlać 50 ml wody i wsypać mączkę ziemniaczaną,

zagotować na małym ogniu do zgęstnienia,mieszając,zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę,

wymieszać dokładnie i odstawić do przestygnięcia,następnie wylać na przygotowane ciasto w tortownicy i wstawić do lodówki,żeby żelka ściągnęła.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
350 ml mleka zagotować z cukrem,jajka wymieszać z cukrem waniliowym,wsypać obie mąki i wlać resztę mleka,dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek.

Zagotowane mleko wlać powoli do masy jajecznej cały czas mieszając trzepaczką rózgową,przelać z powrotem do garnka i zagotować cały czas mieszając.
Zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę,dokładnie wymieszać,odstawić do przestygnięcia do temp.pokojowej(garnek wstawiłam do zimnej wody,co jakiś czas mieszałam łyżką).


Ubić schłodzoną śmietankę,porcjami wrzucać budyń w temp.pokojowej,mieszać do połączenia,wsypać startą na tarce czekoladę.

Gotowy krem wylać na warstwę wiśniową,przyłożyć ciasto czekoladowe,docisnąć i odstawić do lodówki na kilka godz.
Na schłodzone ciasto przygotowałam polewę,żelatynę zalać wodą,odstawić na chwilkę,do rondelka wrzucić masło i roztopić na małym ogniu,przesiać cukier puder,podgrzewać do roztopienia,zdjąć z ognia wrzucić kakao i żelatynę,dokładnie wymieszać i odstawić na chwilkę,następnie wylać na ciasto,równomiernie rozsmarować,potrzeć białą czekoladą na wierzchu i wstawić do lodówki.

Ciasto najlepiej smakuje na 2,3 dzień o ile dotrwa,szybko znika 🙂


















 

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
natalia20041989
1 rok temu

Uwielbiam takie ciacha☺

Marcepanowy Kącik
1 rok temu

Wygląda pysznie ❤ 💙 💚

Izaa
1 rok temu

z chęcią bym kawałek takiego pysznego ciasta porwała

slodki.zakatek
1 rok temu

Torcik wygląda bardzo kusząco!

bryssska-Katarzyna Młynarczyk

WOW jakie ciacho ;-D

Pieprzyć z fantazją

Jestem pełna podziwu dla Twojego talentu cukierniczego<3 wygląda bajecznie!

Joanna
Joanna
10 miesięcy temu

Czy masę jajeczną można wlać bezpośrednio do garnka z gorącym mlekiem? Potem zagotować, a jak budyń będzie gotowy, dodać startą czekoladę, żelatynę i wymieszać dokładnie?

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu

Czekolada i wiśnie to duet idealny. Myślę, że skusiłabym się na kawałek takiego wspaniałego ciasta