613
Jeśli boisz się drożdżowego to już nie musisz,to jest właśnie przepis dla Ciebie 🙂 Jakiś czas temu wrzucałam na bloga drożdżowe nocne,ta propozycja jest równie smaczna i szybka a co najważniejsze nie można jej…spaskudzić ;-)Przepis pochodzi od koleżanki z Grup Kulinarnych.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Ciasto:
kostka drożdży
1 szkl.cukru
cukier waniliowy
5 jajek L
szczypta soli
1 szkl.zimnego melka
1 szkl.oleju
5 szkl.mąki pszennej
Kruszonka:
50 g masła
80 g cukru
cukier waniliowy(opcjonalnie cynamon,pół łyżeczki )
150 g mąki
Przygotowanie:
Do dużej miski wrzucamy po kolei składniki na ciasto,a więc tak na samo dno rozkruszamy drożdże,zasypujemy cukrem,cukrem waniliowym,jajka trzeba roztrzepać,następnie wlać do dużej miski na cukry,szczypta soli,następnie wlewamy mleko,olej,i przesiewamy przez sitko mąkę.
Nie mieszamy,nic nie ruszamy,przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na jakieś 3 godz.jeśli będzie dłużej to nic się nie stanie też wyjdzie.
Wszystkie składniki na kruszonkę oprócz masła wsypujemy do miseczki i mieszamy,masło rozpuszczamy i wlewamy do reszty,wyrabiamy ręką do otrzymania okruszków,tak przygotowaną kruszonkę wstawiamy do lodówki.
Po tym czasie ciasto mieszamy mikserem,na jednolitą masę,
będzie takie lejące,ale takie ma być,przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównujemy łyżką,jeśli lubicie możecie ułożyć na wierzchu swoje ulubione owoce i następnie posypać kruszonką.
Odstawiamy do napuszenia,na ok.30 min.następnie wrzucamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy 45-50 min.
Jeśli upieczecie ciasto w mniejszej foremce jak moja będzie wyższe.