To ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste i delikatne a zarazem wilgotne,już dawno nie jadłam tak dobrej drożdżówki:-)Jest przy niej trochę pracy,ale efekt końcowy zadowalający na 5 +:-)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

600 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży instant Dr.Oetker
120 g cukru
100 g masła
1 szkl.ciepłego mleka
2 jajka klasy L
0,5 łyżeczki soli

Nadzienie:

400 ml mleka
1 budyń waniliowy 
2 łyżki cukru
pół słoika 720 g Truskawki prażonej z jabłkiem i borówkami firmy Stovit
możecie użyć innej mieszanki owoców,lub samych jabłek 2,3 szt.starte na tarce 

Kruszonka:

50 g masła
80 g cukru
duży cukier waniliowy
150 g mąki pszennej

Dodatkowo:

1 jajko rozkłócone do posmarowania wierzchu
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia,mąkę przesiewamy do miski,wrzucamy resztę sypkich składników wraz z drożdżami,wszystko mieszamy,dodajemy rozkłócone jajka,wlewamy mleko oraz roztopione przestudzone masło,wyrabiamy ciasto recznie lub mikserem,ja akurat wspomogłam się mikserem,wyrabiamy do momentu aż będzie odchodziło od ręki,lub miksera.


Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godz.ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Przygotowujemy nadzienie,gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu,gotowy budyń mieszamy z naszymi owocami i odstawiamy do przestygnięcia.


Rozstapiamy masło do kruszonki,resztę składników na kruszonkę wsypujemy do miski i zalewamy ciepłym rozpuszczonym masłem,wyrabiamy ręką do otrzymania okruszków.Kruszonkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.


Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią i wyłoźyć na blat,odciąć mały kawałek i rozwałkować go na wielkość blaszki 25×36 cm,rozwałkowany kawałek przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,to będzie spód naszej drożdżówki.


Resztę ciasta rozwałkowujemy na duży prostokąt i smarujemy wierzch budyniem z owocami,następnie zwijamy jak roladę i kroimy na 12 równych części.


Kawałki rolady przekładamy na przygotowany wcześniej spód układając cięciem do góry 3×4

,blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.jeszcze do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto smarujemy jajkiem i sypiemy kruszonką

,tak przygotowaną blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok 40 min.

Przepis pochodzi ze strony Idealne Ciasta.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments