Ciasto Kubuś.

Słodko Słodka
0 komentarze


Ciacho z warstwą budyniową z soku Kubuś idealnie łączy się z delicjami i lekką pianką .Dawno już nie robiłam tego ciasta,fajnie było przypomnieć sobie przepis;-) 

Składniki:

 Biszkopt:

4 duże jajka
szkl.mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
34 szkl cukru
szczypta soli

Masa Kubusiowa:

Duża butelka soku Kubuś 1 l
2 budynie śmietankowe 
1 galaretka pomarańczowa

Masa śmietanowa:

2 śmietany 30 %(lub 2 śnieżki na mleko)
2 galaretki cytrynowe 
2,5 szkl.wrzątku

Dodatkowo:

Duża paczka Delicji
czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Pieczemy biszkopt,oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym zółtku,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy do masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia 25 x 36 cm ,delikatnie wyrównujemy,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do suchego patyczka 25-30 min.
Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
Po wystygnięciu wkładamy do blaszki papier do pieczenia i wkładamy biszkopt.

Odlewamy jedną szklankę soku Kubuś,resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy,gdy sok zaczyna się gotować wlewamy pozostałą szklanką soku rozmieszaną z budyniami(proszkiem)i postępujemy tak jak z budyniem,mieszamy do zgęstnienia.Wyłączamy palnik i wsypujemy suchą galaretkę,szybko mieszamy,odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i wykładamy na wystudzony biszkopt,wyrównujemy masę i układamy raz,przy raz ciastka Delicje.

Rozpuszczamy 2 galaretki w 2,5 szkl.wrzątku i pozostawiamy do przestygnięcia.
Śmietanę kremówkę wkładamy na pół godz.do zamrażalnika,po czym ubijamy na sztywno,następnie wlewamy lekko tężejącą galaretkę,miksujemy krótko i wylewamy na ciasto.


Wkładamy do lodówki,gdy ciasto ściągnie ścieramy na tarce  ulubioną czekoladę na wierzch.

Ciasto to również robiłam z warstwą śmietanową ze śnieżek,na wierzchu z herbatnikami i czekoladą rozpuszczoną,oraz w kilku kolorach Kubusia,za każdym razem jest smaczne i szybko się robi,szczególnie dzieci je uwielbiają.




Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies