905
Bardzo smaczne i efektowne ciacho z %,tylko dla dorosłych.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Biszkopt Ciemny:
6 jaj
1 szkl.mąki pszennej
34 szkl.cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
szczypta soli
Biszkopt Jasny:
4 jajka
1 szkl.mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
34 szkl.cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Poncz:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki cukru
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
3-4 kieliszki wódki
Masa Śmietanowa:
1 litr śmietany 30 %
8 łyżeczek żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Pieczemy biszkopty,ciemny białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,stopniowo dosypujemy cukier,ubijamy do rozpuszczenia cukru,dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia,następnie wlewamy ocet,olej,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,pieczemy ok.30 min.w temp.180 C.Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem,na ściereczkę ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia,następnie przekroić na pół.
Biszkopt jasny wykonać tak samo jak biszkopt ciemny, po upieczeniu wystudzić i pokroić na małe kwadraciki o boku 1,5-2 cm.
Kawę zaparzyć w szklance wody , przelać do garnka , dodać połamane
czekolady i cukier , podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad ,
wystudzić . Do wystudzonego ponczu dodać wódkę , wymieszać.
4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody.1/2 litra
śmietany ubić razem z 2 łyżkami cukru pudru, dodać wystudzoną żelatynę,
wyłożyć na pierwszą część ciemnego biszkoptu, na śmietanę poukładać
ciasno pokrojone kwadraciki biszkoptu jasnego.
Biszkopt jasny wykonać tak samo jak biszkopt ciemny, po upieczeniu wystudzić i pokroić na małe kwadraciki o boku 1,5-2 cm.
Kawę zaparzyć w szklance wody , przelać do garnka , dodać połamane
czekolady i cukier , podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad ,
wystudzić . Do wystudzonego ponczu dodać wódkę , wymieszać.
4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody.1/2 litra
śmietany ubić razem z 2 łyżkami cukru pudru, dodać wystudzoną żelatynę,
wyłożyć na pierwszą część ciemnego biszkoptu, na śmietanę poukładać
ciasno pokrojone kwadraciki biszkoptu jasnego.
Polać dokładnie wystudzonym ponczem.
Tak
samo zrobić z drugą połową śmietany i wyłożyć na na ponczowany biszkopt.
Przykryć drugą częścią ciemnego biszkopta, udekorować wedle uznania.
Ciasto najlepsze jest jak smaki się przegryzą,czyli musi postać przez noc w lodówce.