Ciasto Kukułka.

Słodko Słodka
0 komentarze
Bardzo smaczne i efektowne ciacho z %,tylko dla dorosłych.

Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Biszkopt Ciemny:
6 jaj
1 szkl.mąki pszennej 
34 szkl.cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
szczypta soli
Biszkopt Jasny:
4 jajka
1 szkl.mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
34 szkl.cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 

Poncz:

3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki cukru
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
3-4 kieliszki wódki 

Masa Śmietanowa:

1 litr śmietany 30 %
8 łyżeczek żelatyny
4 łyżki cukru pudru



Przygotowanie:
Pieczemy biszkopty,ciemny białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,stopniowo dosypujemy cukier,ubijamy do rozpuszczenia cukru,dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia,następnie wlewamy ocet,olej,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,pieczemy ok.30 min.w temp.180 C.Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem,na ściereczkę ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia,następnie przekroić na pół.
 Biszkopt jasny wykonać tak samo jak biszkopt ciemny, po upieczeniu wystudzić i pokroić na małe kwadraciki o boku 1,5-2 cm.
Kawę zaparzyć w szklance wody , przelać do garnka , dodać połamane
czekolady i cukier , podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad ,
wystudzić . Do wystudzonego ponczu dodać wódkę , wymieszać.

 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody.1/2 litra
śmietany ubić razem z 2 łyżkami cukru pudru, dodać wystudzoną żelatynę,
wyłożyć na pierwszą część ciemnego biszkoptu, na śmietanę poukładać
ciasno pokrojone kwadraciki biszkoptu jasnego.

Polać dokładnie wystudzonym ponczem.

 Tak
samo zrobić z drugą połową śmietany i wyłożyć na na ponczowany biszkopt.
Przykryć drugą częścią ciemnego biszkopta, udekorować wedle uznania. 

Ciasto najlepsze jest jak smaki się przegryzą,czyli musi postać przez noc w lodówce.

  

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies