Biszkopt jasny wykonać tak samo jak biszkopt ciemny, po upieczeniu wystudzić i pokroić na małe kwadraciki o boku 1,5-2 cm.
Kawę zaparzyć w szklance wody , przelać do garnka , dodać połamane
czekolady i cukier , podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad ,
wystudzić . Do wystudzonego ponczu dodać wódkę , wymieszać.
4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody.1/2 litra
śmietany ubić razem z 2 łyżkami cukru pudru, dodać wystudzoną żelatynę,
wyłożyć na pierwszą część ciemnego biszkoptu, na śmietanę poukładać
ciasno pokrojone kwadraciki biszkoptu jasnego.
Polać dokładnie wystudzonym ponczem.
Tak
samo zrobić z drugą połową śmietany i wyłożyć na na ponczowany biszkopt.
Przykryć drugą częścią ciemnego biszkopta, udekorować wedle uznania.
Ciasto najlepsze jest jak smaki się przegryzą,czyli musi postać przez noc w lodówce.