Ciasto z malinową wkładką, wykończone herbatnikami, oraz polewą z jogurtu greckiego, na pysznym biszkopcie. Polecam w sezonie letnim, obowiązkowo musisz upiec chociaż raz to ciasto. Maliny można zastąpić na inne ulubione owoce sezonowe, tu akurat można kombinować. Proste, smaczne i dość szybkie ciacho, bardzo ładnie się kroi i również ładnie się prezentuje na talerzu.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 duże jaja
- 1 szkl.mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
- 3/4 szkl cukru
- szczypta soli
Wkładka Malinowa:
- 0,5 kg malin
- 0,5 szkl.cukru
- 1,5 szk.wody
- 2 budynie malinowe
- 1 galaretka malinowa
Pianka:
- 0,5 l kremówki
- 1 serek mascarpone 250 g
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka krystaliczna cytrynowa
Polewa:
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki jogurtu greckiego
Dodatkowo:
- herbatniki 18 szt.

Przygotowanie:
- Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier i miksować do momentu rozpuszczenia się cukru, wrzucać po jednym żółtku, miksować do połączenia, odłożyć mikser i przesiać do masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać łyżką i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia 25×36 cm, wyrównać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec do suchego patyczka 25-30 min. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
- Do garnka wlać szkl. wody i wsypać cukier oraz wrzucić maliny, wszystko zagotować. W połowie szkl. wody rozpuścić budynie i wlać do gotujących się malin, mieszać energicznie, aż masa zgęstnieje. Wsypać suchą galaretkę, wymieszać energicznie do połączenia, gdy masa lekko przestygnie wyłożyć ją na biszkopt i równomiernie rozsmarować, włożyć ciacho do lodówki.
- Rozpuścić galaretkę w 1 szk. wody i pozostawić do wystygnięcia. Kremówkę i mascarpone włożyć na pół godz. do zamrażalnika, po czym kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, serek mascarpone i ubić, następnie wlać lekko tężejącą galaretkę i miksować do połączenia. Wylać masę na wkładkę malinową, wyłożyć na wierzch herbatniki i rozsmarować polewę.
- Do cukru pudru dodać jogurt grecki i mieszać do połączenia, następnie rozsmarować na herbatnikach i ciasto włożyć do lodówki.

W Waszym wykonaniu:
- Renata Wierzchowska napisała, że jest przepyszne 🙂 Dziękuje za apetyczne foto 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 😋 Pokusze się i zrobię 😁
Masz cudne przepisy😙
Pewnie z truskawkami też można zrobić 😋
Ewcia z truskawkami jeszcze lepsze,polecam 🙂 Dziękuje,pozdrawiam ;*)
ooo tak takie przekładańce lubię
Ja ostatnio uzupełniam ciasta na blogu właśnie takie przekładane, tylko nie wiem czy moje małżeństwo to przetrwa 😉 he he
Kiedyś robiłam – rodzina chwaliła 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
To była moja inwencja twórcz xD
Takie inwencje twórcze są najlepsze 🙂
Cudowne ciasto kochana. Porywam kawałek 🙂
A proszę bardzo, częstuj się 🙂
No to ja też się dołączę, no bo jak nie, jak tak ;p
Pyszne ciacho, ale te nasze maliny musimy jeszcze trochę poczekać, Coś tam rośnie i dojrzewa, ale jeszcze chwila 😀
To prawda maliny jeszcze trochę a te, które widać w warzywniakach są jeszcze drogie.
To ciasto wygląda rewelacyjnie. Musi być pyszne.
Proste i smaczne, bardzo dobre jest też w wersji truskawkowej 😉
uwielbiam na maksa malinowe ciasta!
Drogie jeszcze są maliny, ale truskawki powoli będą się kończyć, więc polecam malinowe ciacho 🙂
Super ciacho i świetny pomysł na polewę.
Polewa jest bardzo dobra a i ciacho smaczne 🙂
Jem oczami 🙂 Za każdym razem gdy do Ciebie zaglądam zaskakujesz kolejnymi świetnymi przepisami. Podziwiam, bo ja taka kulinarnie kreatywna niestety nie jestem 😉
Moniś, bo ja taka słodka pupa jestem i lubię zawsze mieć coś słodkiego na weekend 🙂 ale chłopaki u mnie też lubią słodkie.
Fajnie wygląda to ciacho! Twoja rodzinka to ma z Tobą dobrze… 😉
Lubie słodzić, póki mogę piekę 😉
A czy można zrobić z jagodami mrożonymi?
Możesz użyć dowolne ulubione owoce, my latem lubimy z truskawkami na przykład. Pozdrawiam 🙂