488
Ciepłą polewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.
Ciasto obłędnie pachnie cynamonem i jest wilgotne,a co najważniejsze nie jest za słodkie.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
1 szklanka cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
Krem:
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki 30- 36%
3-4 łyżki cukru pudru
Polewa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa
500ml soku marchewkowego
Przygotowanie:
Ciasto:
Nastawić piekarnik na 180 stopni,blachę 23×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia(ja zrobiłam na okrągłej).
Jajka ubić z cukrem najasną i puszystą masę,na najwyższych obrotach miksera.Do miski przesiać mąkę z sodą i cynamonem,cały czas ubijając masę jajeczną wlaewać na przemian olej,wsypywać mieszankę mączną,aż do wykończenia składników i uzyskania jednolitej masy.
Marchew mocno odcisnać z soku,dodać ją do masy i delikatnie wymieszć łyżką,wylać masę na blaszkę i piec ok 50 min.do suchego patyczka.Coasto pozostawić w ychylonym piekarniku na 20 min.po czym wyjąć na kratkę do przestygnięcia.
Kiedy ciasto całkowicie wystygnie możemy zabrać się za zrobienie kremu.
Krem:
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
Ciasto przekroić w poprzek,na spodni blat wyłożyć krem i go wyrównać,położyć wierzchni blat i go wyrównać.
Polewa:
Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą polewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.
Udekorować górę wedle własnego uznania.
Świetne ciasto!
Dzięki 🙂