Ciasto Marchewkowe w Pełnej Krasie.

Słodko Słodka
2 komentarze
Ciasto obłędnie pachnie cynamonem i jest wilgotne,a co najważniejsze nie jest za słodkie.


Składniki:

Ciasto:



2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej


2 płaskie łyżeczki sody


2 łyżeczki cynamonu

4 jajka

1 szklanka cukru

2/3 szklanki oleju

2 szklanki marchewki starej na małych oczkach

Krem:

250g serka mascarpone

200g śmietanki kremówki 30- 36%

3-4 łyżki cukru pudru

Polewa:

1 budyń waniliowy bez cukru

1 galaretka pomarańczowa

500ml soku marchewkowego
Przygotowanie:

Ciasto:
Nastawić piekarnik na 180 stopni,blachę 23×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia(ja zrobiłam na okrągłej).
Jajka ubić z cukrem najasną i puszystą masę,na najwyższych obrotach miksera.Do miski przesiać mąkę z sodą i cynamonem,cały czas ubijając masę jajeczną wlaewać na przemian olej,wsypywać mieszankę mączną,aż do wykończenia składników i uzyskania jednolitej masy.
Marchew mocno odcisnać z soku,dodać ją do masy i delikatnie wymieszć łyżką,wylać masę na blaszkę i piec ok 50 min.do suchego patyczka.Coasto pozostawić w ychylonym piekarniku na 20 min.po czym wyjąć na kratkę do przestygnięcia.
Kiedy ciasto całkowicie wystygnie możemy zabrać się za zrobienie kremu.

Krem:
 Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
Ciasto przekroić w poprzek,na spodni blat wyłożyć krem i go wyrównać,położyć wierzchni blat i go wyrównać.

Polewa:
Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.


Ciepłą polewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.


Udekorować górę wedle własnego uznania.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Świetne ciasto!