Ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami

Słodko Słodka
10 komentarzy
Na jesieni idealnym deserem będzie proste ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami. Jesień to idealna pora na ciasto marchewkowe. Ostatnio mało piekłam, remonty niestety nie nastrajają najlepiej, więc jak tylko zobaczyłam ten prosty przepis na ciasto marchewkowe, postanowiłam je przygotować na szybko i przetestować. Muszę przyznać, że zawsze piekłam ciasto marchewkowe zupełnie inaczej, a już sam dodatek ananasa bardzo mnie zaintrygował w tym cieście. Ciasto wyszło bardzo smaczne i wilgotne. Myślę, że to ciacho można spokojnie przełożyć również kremem, ja na szybko, bo wiadomo jak to przy remoncie zrobiłam polewę z twarogu i też było super.
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 40 minuty
Czas całkowity 9 godziny 50 minuty
Ilość porcji 12 kawałków
Jak wykonać przepis na – Ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×30 cm

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 jajka - L
  • 180 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 120 ml oleju
  • 60 ml syropu ananasa z puszki
  • parę kropli ekstraktu z wanilii
  • 160 g marchewki
  • 20 g wiórek kokosowych
  • 50 g orzechów pekan - włoskich
  • 340 g ananasa z puszki

Krem

  • 200 g twarogu w kostce
  • 100 g cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 2 krople aromatu cytrynowego - opcjonalnie

Sposób wykonania

  • Mąkę, sodę przesiej przez sitko do miski, dodaj sól, cynamon i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszaj do połączenia i odstaw na bok.
    Do drugiej miski wbij całe jajka, wlej mleko, olej, syrop z puszki z ananasa, oraz parę kropli ekstraktu z wanilii i wsyp cukier.
    Całość wymieszaj trzepaczką rózgową, następnie wrzuć startą na małych oczkach tarki marchewkę, dodaj posiekane orzechy, wsyp wiórki kokosowe, posiekanego drobno ananasa i ponownie wymieszaj tylko do połączenia.
    Przelej mokre składniki do suchych, całość krótko wymieszaj tylko do połączenia i przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180°C.
    Ciasto piecz ok. 40 min. Gotowe ciasto pozostaw na blacie do wystygnięcia.
    Twaróg rozgnieć widelcem, wsyp cukier puder, oraz wlej sok z cytryny tak, aby polewa nie była zbyt rzadka. Gotową polewę rozsmaruj po wierzchu ciasta i posyp na wierzchu posiekanymi orzechami.
    Ciasto wstaw do lodówki na pół godz. żeby polewa trochę ściągnęła.
    Smacznego!!!
  • Orzechy można użyć dowolne ulubione.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Nie jadłam jeszcze takiego ciasta. Wygląda pysznie.

Natalia

Uwielbiam ciasta marchewkowe, z ananasem na pewno jeszcze nie próbowałam. 😉

Joanna

Ciekawy przepis. Nigdy nie piekłam ciasta marchewkowego

Paulina

Marchewka i ananas brzmią smacznie. Chętnie wypróbuję przepis

Ola

Wygląda bardzo smacznie 🙂 Idealne do jesiennej herbaty.