1,3K
Jak wykonać przepis na – Ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami
Na jesieni idealnym deserem będzie proste ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami. Jesień to idealna pora na ciasto marchewkowe. Ostatnio mało piekłam, remonty niestety nie nastrajają najlepiej, więc jak tylko zobaczyłam ten prosty przepis na ciasto marchewkowe, postanowiłam je przygotować na szybko i przetestować. Muszę przyznać, że zawsze piekłam ciasto marchewkowe zupełnie inaczej, a już sam dodatek ananasa bardzo mnie zaintrygował w tym cieście. Ciasto wyszło bardzo smaczne i wilgotne. Myślę, że to ciacho można spokojnie przełożyć również kremem, ja na szybko, bo wiadomo jak to przy remoncie zrobiłam polewę z twarogu i też było super.
Potrzebne składniki
Blaszka 25×30 cm
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 jajka - L
- 180 ml mleka
- 200 g cukru
- 120 ml oleju
- 60 ml syropu ananasa z puszki
- parę kropli ekstraktu z wanilii
- 160 g marchewki
- 20 g wiórek kokosowych
- 50 g orzechów pekan - włoskich
- 340 g ananasa z puszki
Krem
- 200 g twarogu w kostce
- 100 g cukru pudru
- sok z cytryny
- 2 krople aromatu cytrynowego - opcjonalnie
Sposób wykonania
- Mąkę, sodę przesiej przez sitko do miski, dodaj sól, cynamon i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszaj do połączenia i odstaw na bok. Do drugiej miski wbij całe jajka, wlej mleko, olej, syrop z puszki z ananasa, oraz parę kropli ekstraktu z wanilii i wsyp cukier. Całość wymieszaj trzepaczką rózgową, następnie wrzuć startą na małych oczkach tarki marchewkę, dodaj posiekane orzechy, wsyp wiórki kokosowe, posiekanego drobno ananasa i ponownie wymieszaj tylko do połączenia.Przelej mokre składniki do suchych, całość krótko wymieszaj tylko do połączenia i przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180°C.Ciasto piecz ok. 40 min. Gotowe ciasto pozostaw na blacie do wystygnięcia.Twaróg rozgnieć widelcem, wsyp cukier puder, oraz wlej sok z cytryny tak, aby polewa nie była zbyt rzadka. Gotową polewę rozsmaruj po wierzchu ciasta i posyp na wierzchu posiekanymi orzechami.Ciasto wstaw do lodówki na pół godz. żeby polewa trochę ściągnęła.Smacznego!!!
- Orzechy można użyć dowolne ulubione.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Nie jadłam jeszcze takiego ciasta. Wygląda pysznie.
Dzięki serdeczne, polecam to ciasto marchewkowe, ponieważ jest bardzo szybkie do zrobienia i bardzo smaczne 🙂
Uwielbiam ciasta marchewkowe, z ananasem na pewno jeszcze nie próbowałam. 😉
Ja również mam słabość do ciast marchewkowych szczególnie teraz na jesieni, gdy pogoda nie nastraja najlepiej 🙂 Z ananasem ciasto marchewkowe jest naprawdę bardzo smaczne 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ciekawy przepis. Nigdy nie piekłam ciasta marchewkowego
Polecam serdecznie, idealna jesienna propozycja na coś słodkiego do kawy 🙂 Pozdrawiam
Marchewka i ananas brzmią smacznie. Chętnie wypróbuję przepis
Bardzo się cieszę, ciasto jest naprawdę bardzo smaczne 🙂
Wygląda bardzo smacznie 🙂 Idealne do jesiennej herbaty.
Zdecydowanie idealne ciasto do jesiennej herbaty, lub kawy 🙂 Pozdrawiam serdecznie