214
Jedno z moich ulubionych szybkich ciast to właśnie ciasto marchewkowe,dziś postanowiłam je wzbogacić o kratkę serową,sami zobaczcie co mi wyszło 😉
Składniki:
Blaszka 24×24 cm
Ciasto:
2 szkl.mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka L
1 szkl.cukru ( możecie dać mniej )
23 szkl.oleju
2 szkl.marchewki startej najmniejszych oczkach tarki
Kratka Serowa:
250 g twarogu półtłustego
1 jajko L
14 szkl.cukru pudru
50 g Kasi
1 budyń śmietankowy 40 g
sok z połowy mniejszej cytryny
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zaczynamy od masy serowej,Kasię ucieramy na puch,wsypujemy przesiany przez sitko cukier puder,wrzucamy jajko i dokładnie miksujemy, na końcu dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg,wsypujemy proszek budyniowy,wlewamy sok z cytryny i krótko miksujemy do połączenia.Masę serową przekładamy do worka cukierniczego i odcinamy końcówkę.
Piekarnik nastawić na 180 C,blaszkę 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia,jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę,na najwyższych obrotach miksera.Do miski przesiać mąkę,z sodą i cynamonem,cały czas ubijając masę jajeczną wlewać na przemian olej i mieszankę mączną aż do wykończenia składników i uzyskania jednolitej masy.
Marchew mocno odcisnąć z soku,dodać ją do masy i delikatnie wymieszać łyżką,wylać masę na blaszkę,wyrównać wierzch
i workiem cukierniczym z masą serową zrobić kratkę na cieście marchewkowym.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec ok.50 min.do suchego patyczka.
Ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku na 20 min.następnie wyjąć na blat.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem,najlepsze na drugi dzień,tylko jest mały problem,mała blaszka…szybko znika 😉
na pewno przepyszne 🙂
Czasem warto kombinować w kuchni 😉
To ciasto wygląda na bardzo smaczne, uwielbiam takie desery 😀 napisałam do Ciebie maila, mam jedno pytanko. Pozdrawiam!