Bardzo fajne orzeźwiające ciacho,kto już robił,a kto ma zamiar zrobić?



Biszkopt:

 4 jajka


 2 łyżeczki kakao
 cukier waniliowy
 Łyżeczka kawy rozpuszczalnej
 1/3 szklanki mąki tortowej
 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
 łyżka oleju
 szczypta soli
 ½ szklanki cukru
Krem miętowy:
 200g landrynek miętowych
 ¼ szklanki wody
 1 budyń śmietankowy słodzony
 3/4 kostki masła w temperaturze pokojowej
 2 szklanki mleka 
Pianka:
 250ml śmietany kremówki 30%
 1 galaretka zielona
 łyżka cukru pudru
 2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
 herbatniki maślane
 czekolada gorzka do posypania
 cukierki miętowe w czekoladzie do posypania 
Wykonanie:
1. Blaszkę ok. 18x24cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 170 stopni Celsjusza. Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj sól i cukier waniliowy. Ubij na puszysta pianę. Pod konie ubijania dodaj połowę cukru. Ubij na sztywno. Do żółtek dodaj pozostały cukier i kawę. Ubij na puszystą masę. Wszystkie składniki połącz delikatnie za pomocą rózgi kuchennej. Masę przełóż do blaszki i piecz ok. 20min. Pozostaw w blaszce do wystudzenia.
2. Ugotuj budyń wraz z instrukcja na opakowaniu. Jednoczenie wlej do rondla o grubym dnie wodę i rozpuść w niej landrynki na małym gazie. Do gorącego budyniu wlej roztopione landrynki i połącz całość. Pozostaw do wystygnięcia. Masa długo stygnie. Do wystudzonej masy dodaj masło i zmiksuj całość na puszysty krem.
3. Nasącz biszkopt woda z cukrem i cytryną. Wyłóż na niego krem miętowy, a na kremie ułóż herbatniki.
4. Rozpuść galaretkę z żelatyną. Pozostaw do wystygnięcia. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Połącz bitą śmietanę z galaretką i wylej na biszkopty. Włóż do lodówki na 30 min. Po tym czasie posyp ciasto czekolada oraz cukierkami miętowymi.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments