792
Bardzo fajne orzeźwiające ciacho,kto już robił,a kto ma zamiar zrobić?
Biszkopt:
4 jajka
2 łyżeczki kakao
cukier waniliowy
Łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżka oleju
szczypta soli
½ szklanki cukru
Krem miętowy:
200g landrynek miętowych
¼ szklanki wody
1 budyń śmietankowy słodzony
3/4 kostki masła w temperaturze pokojowej
2 szklanki mleka
Pianka:
250ml śmietany kremówki 30%
1 galaretka zielona
łyżka cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
herbatniki maślane
czekolada gorzka do posypania
cukierki miętowe w czekoladzie do posypania
Wykonanie:
1. Blaszkę ok. 18x24cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 170 stopni Celsjusza. Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj sól i cukier waniliowy. Ubij na puszysta pianę. Pod konie ubijania dodaj połowę cukru. Ubij na sztywno. Do żółtek dodaj pozostały cukier i kawę. Ubij na puszystą masę. Wszystkie składniki połącz delikatnie za pomocą rózgi kuchennej. Masę przełóż do blaszki i piecz ok. 20min. Pozostaw w blaszce do wystudzenia.
2. Ugotuj budyń wraz z instrukcja na opakowaniu. Jednoczenie wlej do rondla o grubym dnie wodę i rozpuść w niej landrynki na małym gazie. Do gorącego budyniu wlej roztopione landrynki i połącz całość. Pozostaw do wystygnięcia. Masa długo stygnie. Do wystudzonej masy dodaj masło i zmiksuj całość na puszysty krem.
3. Nasącz biszkopt woda z cukrem i cytryną. Wyłóż na niego krem miętowy, a na kremie ułóż herbatniki.
4. Rozpuść galaretkę z żelatyną. Pozostaw do wystygnięcia. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Połącz bitą śmietanę z galaretką i wylej na biszkopty. Włóż do lodówki na 30 min. Po tym czasie posyp ciasto czekolada oraz cukierkami miętowymi.