Ciast z owocami jest wiele,najlepiej smakują w sezonie,gdy mamy pod ręką świeże owoce pachnące słońcem.
 Składniki:
Blaszka 25×36 cm
5 jajek L
1,5 szkl.cukru można mniej oczywiście
1,5 szkl.kwaśnej śmietany 18 %
3,5 szkl.mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek śmietankowy
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru
kilka kropel ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
ulubione owoce u mnie akurat śliwki i morele


Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki-kruszonka,gotową wstawić do lodówki.
Białka
ubijamy z cukrem do białości,następnie wrzucamy żółtka,krótko
miksujemy,wlewamy śmietanę,i mieszamy tylko do połączenia na najniższych
obrotach miksera,
wlewamy
olejek kilka kropli,wsypujemy partiami przesianą przez sitko mąkę z
proszkiem do pieczenia i mieszamy trzepaczką rózgową.

Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównujemy wierzch i układamy owoce,

 owoce przykrywamy kruszonką,

 wstawiamy do piekarnika na 45 min.pieczemy w temp.180 C.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Pieprzyć z fantazją

prezentuje się mega apetycznie!

slodki.zakatek
2 lat temu

super ciasto! Prezentuje się na przepyszny deser 😉

Izabela S.
2 lat temu

Takie ciasto musi być pyszne 🙂

Izaa
2 lat temu

takie ciasta na jogurcie czy śmietanie są pyszne

Edita Guhl
2 lat temu

Uwielbiam ciacha na kwasnej smietanie. Pieknie wyglada i jaki fajny pomysl z dwoma rodzajami owocow 🙂

bryssska-Katarzyna Młynarczyk

Pychota ;-D