1,9K
Ciast z owocami jest wiele,najlepiej smakują w sezonie,gdy mamy pod ręką świeże owoce pachnące słońcem.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
5 jajek L
1,5 szkl.cukru można mniej oczywiście
1,5 szkl.kwaśnej śmietany 18 %
3,5 szkl.mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek śmietankowy
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru
kilka kropel ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
ulubione owoce u mnie akurat śliwki i morele
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki-kruszonka,gotową wstawić do lodówki.
Białka
ubijamy z cukrem do białości,następnie wrzucamy żółtka,krótko
miksujemy,wlewamy śmietanę,i mieszamy tylko do połączenia na najniższych
obrotach miksera,wlewamy
olejek kilka kropli,wsypujemy partiami przesianą przez sitko mąkę z
proszkiem do pieczenia i mieszamy trzepaczką rózgową.
ubijamy z cukrem do białości,następnie wrzucamy żółtka,krótko
miksujemy,wlewamy śmietanę,i mieszamy tylko do połączenia na najniższych
obrotach miksera,wlewamy
olejek kilka kropli,wsypujemy partiami przesianą przez sitko mąkę z
proszkiem do pieczenia i mieszamy trzepaczką rózgową.
prezentuje się mega apetycznie!
super ciasto! Prezentuje się na przepyszny deser 😉
Takie ciasto musi być pyszne 🙂
takie ciasta na jogurcie czy śmietanie są pyszne
Uwielbiam ciacha na kwasnej smietanie. Pieknie wyglada i jaki fajny pomysl z dwoma rodzajami owocow 🙂
Pychota ;-D