311
Fajna alternatywa dla niezapowiedzianych gości,szybkie ciasto na maślance:-)
Składniki:
Ciasto:
1 szkl.maślanki
34 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
2,5 szkl.mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy
3 jajka
0,5 szkl.oleju
szczypta soli
Kruszonka:
50 g Kasi
10 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
ulubione owoce
u mnie to były 3 brzoskwinie
i porządna garść czarnej porzeczki
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i rozcieramy palcami,gotową kruszonkę wkładamy do zamrażalnika.
Białka oddzielamy od żółtek,mąkę,proszek do pieczenia i budyń przesiewamy przez sitko,owoce myjemy,osuszamy,w zależności od tego jakie owoce dajemy,obieramy ze skórki,kroimy na mniejsze kawałki.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy cały czas miksując,dodajemy po jednym żółtku,wlewamy cienkim strumieniem olej,i na koniec wlewamy maślankę,wsypujemy składniki suche i wszystko dokładnie miksujemy.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie okrągła Fi 25 cm),na wierzchu układamy owoce
i posypujemy kruszonką
(ja zawsze przygotowuje sobie większą porcję kruszonki i wkładam do zamrażalnika,taka zamrożona położona na ciasto po upieczeniu jest fajna chrupiąca).
Pieczemy ok.50 min. w temp.180 C do tzw.suchego patyczka,gotowe posypujemy cukrem pudrem.