801
Jak wiecie Moja Rodzinka kocha Sernik Oreo,który przygotowuje na specjalne okazje,zwłaszcza mój mąż 😉 ale tym razem postanowiłam go zaskoczyć i zrobić coś innego z oreo,i tak powstał oreo cake 🙂 Samo ciasto jak piekłam powaliło mnie na kolana boskim zapachem unoszącym się w domu,krem może nie należy do tych fit,ale czasem chyba można zgrzeszyć… 🙂
Składniki:
Tortownica 18 cm
Ciasto:
180 g mąki pszennej
60 g kakao
150 g cukru
2 jajka
160 ml mleka
80 ml oliwy
160 ml gorącej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 ciasteczek oreo
Krem:
serek mascarpone 500 g
miękkie masło 130 g
cukier puder 100 g
krem z ciasteczek oreo
Przygotowanie:
Zeskrobujemy z ciasteczek oreo ze środka krem nożem,i odkładamy na później,
spody od ciasteczek mielimy blenderem na piasek.Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao,wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy łyżką,następnie wlewamy olej,mleko i wbijamy 2 całe jajka,miksujemy krótko,wlewamy gorącą wodę,wsypujemy piasek z ciasteczek oreo i mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników.
Tortownicę spód wykładamy papierem do pieczenia,puszczając go na zewnątrz,na boki kładziemy pasek papieru do pieczenia i wlewamy połowę ciasta ,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na pół.godz.po tym czasie wkładamy drugą tortownicę z resztą ciasta i postępujemy tak samo jak przy pierwszym spodzie.
Spody pozostawiamy do ostygnięcia,następnie trzeba skroić lekką górkę z ciast,nie wyrzucamy tych skrawków,użyjemy ich do dekoracji.
Przechodzimy do przygotowania kremu,masło w temp.pokojowej miksujemy na puch,wsypujemy cukier puder przesiany przez sitko,miksujemy,wrzucamy krem z ciasteczek oreo i serek mascarpone ,wszystko miksujemy do połączenia.
Na spód ciasta wykładamy krem,zostawiając sobie trochę do otynkowania ciasta,wyrównujemy wierzch i przykładamy drugim plackiem,delikatnie dociskając,najlepiej zrobić to w tortownicy,następnie zdjąć obręcz i posmarować górę i boki kremem,a całe ciasto obsypujemy okruszkami z ciasta, górę dekorujemy dowolnie.Ciasto wrzucamy do lodówki na noc,najlepiej smakuje następnego dnia.
Moje ciasto zrobiłam z podwójnej porcji i piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm,u mnie takie małe fi 18 cm się nie sprawdzają 😉
Oryginalny przepis wypatrzyłam tu , zapraszam na filmik:
Ciasto szybko się robi,jest łatwe i super smakuje,polecam serdecznie ten przepis:-)
Ale ekstra ciacho! 🙂
Dzięki a tak upiekłam bez przekonania,a wyszła petarda 😉 Bardzo dobre 🙂 Polecam i Pozdrawiam
Dla takich pyszności warto zgrzeszyć… 🙂
🙂 ja często grzeszę 😉 he he Pozdrawiam
na filmiku jest podane 80 g masła a w przepisie 130 g która ilość będzie właściwa ? i czy ciasto nie jest suche, może trzeba je nasączyć ? Pozdrawiam 🙂
Tak zgadza się ,dałam więcej,bo robiłam to ciasto w większej formie,także w zależności od tortownicy ,ciasto jest fajne wilgotne,dla mnie nasączenie zupełnie niepotrzebne ;-)Pozdrawiam